Отбори от родната Първа лига са се обединили около предложение за прекратяване на сезона във футболното ни първенство, пише "Dsport.bg".

Подобно на почти всеки шампионат на континента, и българският е временно спрян заради пандемията от коронавирус. По план то трябва да се поднови на 13 април, но дали това ще се случи зависи изцяло от обстановката у нас и темповете на разпространение на заразата.

Въпреки, че УЕФА отмени Европейското първенство и клубните шампионати ще могат да завършат изцяло до края на юни или началото на юли, някои родни клубове са готови Първа лига да бъде спряна още сега.

Предложението направиха пловдивският Локомотив, Арда, Царско село, Етър, Дунав и Ботев (Враца). Впоследствие стана ясно, че идеята одобряват Лудогорец, Черно море и Витоша (Бистрица).

Против са Берое о Ботев (Пловдив), а Левски, ЦСКА и Славия не са дали отговор.

Клубовете са подготвили документ, който официално ще бъде внесен на срещата, която БФС организира в понеделник.

Според въпросните отбори, ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи. Най-вече за професионалните тимове, които реално няма да са в състояние да функционират нормално.

Желанието им е да се обяви моментното класиране за окончателно. Да се прекрати турнира за купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите четири тима в класирането.

Ако се стигне до подобен сценарий, то това ще означава девета поредна титла за Лудогорец и европейски квоти за Левски, ЦСКА и Локомотив, които са с равни точки на второ, трето и четвърто място. Директен изпадащ пък ще бъде тимът на Витоша (Бистрица), който е последен с едва 6 точки, а дори и при доиграване на всички мачове, едва ли ще промени позицията си.

Ето и съдържанието на въпросния документ, който е адресиран до временния президент на родната централа - Михаил Касабов:

"На вниманието на Михаил Касабов,

изпълняващ длъжността президент

Уважаеми господин Касабов,

След въвеждането на извънредно положение и забраната за извършване на тренировъчна дейност и за провеждане на футболни срещи от календара на всички футболни първенства на БФС за неопределен период от време, се създава ситуация на несигурност и съществува реална опасност първенствата по футбол за сезон 2019-2020 да не могат да бъдат продължени и завършени.

Ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи, особено за клубовете в професионалния футбол, който реално няма да са в състояние да функционират нормално. Освен това професионалните клубове трябва да са в състояние да планират евентуални неплатени отпуски или съкращения на футболистите си, а в момента това е невъзможно. Свидетели сме на решения на няколко футболни федерации в насока допълнително удължаване на периода на суспендиране на първенствата им: първенството на Италия е спряно поне до 03.05.2020г., срещи от Висшата Лига на Англия ще се играят евентуално след 30.04.2020г. Австрийската Бундеслига отложи първенствата си поне до 01.05.2020г. Твърде вероятно е първенствата от календара на БФС да не могат да бъдат подновени преди месец май или юни 2020 и да не могат да приключат в срок, което е допълнително основание за настоящото ни предложение.

Считаме, че здравето и животът са от първостепенно значение. Паралелно с това, за да се запази възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да се избегне фалит на футболни клубове предлагаме следното:

1. Да се прекрати първенството на ЕФБЕТ лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно.

2. Да се прекрати турнира за Купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир.

3. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на ЕФБЕТ лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).

4. Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига, последният в класирането на ЕФБЕТ лига към момента.

5. За сезон 2020-2021-ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни допълнително преди началото на сезон 2020-2021".