Първенството на България се планира да завърши в пълен вид, без съкращаване на формата и с изиграването на всеки мач.

УЕФА определи за краен срок 22 юни, като днешното решение на европейската централа изглежда пожелателно и оптимистично.

Ако у нас двубоите се подновят на 13 април, когато е кроят на обявеното в страната извънредно положение, такъв сценарий е възможен. Има обаче твърде много "ако" в ситуацията, която не зависи изобщо от желанието или планирането на футболните власти.

В първенството остава да се изиграят 12 кръга за водещите отбори (Лудогорец има 13 мача) с плейофите. За ЦСКА, Левски, Ботев и Локомотив (Пд) идват и по 2 мача от полуфиналите за Купата на България, а два от тези четири тима ще са на финал. Предстоят дискусии между БФС и Лигата, за да се търси и вариант със съкратен формат в турнира за купата - по един полуфинален сблъсък, между два на разменено гостуване, например. Но е малко вероятно да се стигне до такъв вариант.

Така 14 рунда от мачове трябва да бъдат вместени в 10 седмици, което е напълно възможно. Дори подновяване в първите дни на май ще позволи да се изиграят двубоите, като ще е нужна пределна мобилизация и мачове на 3-4 дни - което не е непосилно за други първенства.

Ако ситуацията в битката с пандемията го позволи и мачовете отново тръгнат, лятна пауза на практика няма да има.

УЕФА държи евротурнирите да стартират по план - през юли, което ще означава, че настоящата принудителна почивка ще е в ролята на ваканцията на футболисти и треньори. Вероятно след края на сезона, ако той мине по начертания днес план, те ще имат не повече от седмица за почивка, преди да стартират подготовката за новото първенство и евроучастията си.

За тимовете, които не играят в Европа, времето за отдих ще е евентуално две седмици.