Сериозната криза и финансовите загуби, които топ отборите по света претърпяха заради пандемията от коронавирус, се отрази и на траснферния пазар.

Международният тансферен прозорец затвори вчера в полунощ, а за първи път от доста години не видяхме супер трансфер за внушителна сума.

Да, зимният период никога не е бил толкова активен за клубовете, но винаги е имало няколко сериозни сделки и в началото на годината. Тази зима най-големите звезди не промениха клубната си принадлежност, а и като цяло бройката на трансферите не бе толкова сериозна.

25,9 милиона евро се оказа рекордната сума, а тя бе платена за унгарския талант Доминик Собошлай.

Трансферът на 20-годишният халф обаче предизвиква усмивки, защото бе осъществен между Ред Бул Залцбург и РБ Лайпциг. Два клуба с общ финансов благодетел просто размениха талантливия унгарец.

След Собошлай идват два траснфера на стойност от 22 милиона евро, свързани с английския Уест Хем.

"Чуковете" откупиха правата на алжирското крило Саид Бенрахма, който така или иначе бе част от състава, играейки под наем от Брендфорд.

Това обаче не повлия на банковите сметки на лондонския клуб, защото 20 дни по-рано за същата сума нападателят Себастиен Алер бе продаден на Аякс.

В топ 5 на транферите е котдивоарският талант Амад Траоре, който премина от Аталанта в Манчестър Юнайтед за 21 милиона евро. Това обаче е по-скоро трансфер за бъдещето, защото едва ли можем да очакваме 18-годишното крило в битките за титлата през този сезона.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Челната петица оформя френският халф Морган Сансон, който след четири и половина изключително силни сезона за Олимпик Марсилия, направи трансфер във Висшата лига. Той бе закупен от Астън Вила за 18 милиона евро.

Играчите в челанта петица на трансферите, а и дадени за тях суми са красноречив знак за доста скромният трансферен прозорец, който видяхме.

А всички топ отбори на континента имат трудности в игрови план, със сигурност може би щяхме да ги видим на пазара, ако финансовата им ситуация не бе толкова тежка.

Собственикът на Ювентус подхвърли сума от порядъка на 8,5 милиарда евро загуби, само за топ отборите.

Естествено, че за неутралните фенове на футбола по-спокойният трансферен пазар е нещо положително. Извънземни суми за играчи този път нямаше, а и сякаш в последните месеци силите между топ клубовете и по-скромните я няма огромната пропаст.

Трябва да отчетем, че доста играчи също така смениха клубовете си, но под наем.

Наем до края на сезона, след който ще се взима решение дали даденият играч да се закупи.

Именно по този начин вчера Ливърпул опита да реши проблемите си в отбрана, взимайки туският бранител Озан Кабак. Той пристигна под наем от немския Шалке.