Клубовете от Висшата лига обсъдиха как да увеличат нивото на ваксинация сред своите играчи и служители, като освен това планират различни правила за имунизирани и неваксинирани.

В понеделник стана ясно, че 16% от играчите в първенството не са ваксинирани, като положителните тестове са общо 90.

Предложенията включват неваксинираните играчи да пътуват отделно за мачовете и да са обект на допълнителни проверки при влизането на стадионите, както и да се хранят отделнот от съотборниците си. Тези мерки се взимат, за да се избегне отлагането на още мачове от първенството.

Голямото усложнение за лигата е, че неваксинираните играчи са принудени да се изолират за 10 дни, ако са имали контакт със заразен. Това се случва независимо дали въпросният футболист е дал отрицателна проба след това. Точно поради тази причина много от отборите останаха с недостатъчен брой играчи през миналата седмица и се изиграха много малко мачове.

77% от футболистите във Висшата лига са с две дози ваксина, а 84% са с една, две или три имунизации. Дни по-рано стана ясно, че в италианската Серия "А" 98% от играчите са с по две дози. 90-те позитивни случая за рекорд за Висшата лига в рамките на седмица, като предишният бе 42.

Бе прието след края на всеки месец да се посочва нивото на имунизация, а горепосочените отдени мерки за неваксинираните играчи са в процес на обсъждане.