В деня преди полуфиналите на Евро 2020, предлагаме ви един по-различен поглед върху четирите останали отбора на турнира. И ще опитаме да намерим аргументите за това, че тяхното достигането до заключителния етап изобщо не е случайно. Напротив - напълно логично е точно Дания, Англия, Испания и Италия да са в Лондон, където от вторник до неделя ще се реши кой ще е европейски шампион.

Припомняме ви програмата:

6 юли, 22 часа

Италия - Испания по БНТ 1 и БНТ 3

7 юли, 22 часа

Англия - Дания по Нова и Диема спорт 3

Датчаните вероятно са изборът на всеки неутрален фен за тези полуфинали, след като традиционно те са отбор, печелил сърца през годините с играта си.

Да говорим за сърца след случилото се с Кристиан Ериксен на старта на турнира може и да не е много удачно, но... Отново - хората просто симпатизират и стискат палци на този отбор, изживял и отърсил се от ужаса с техния приятел и съотборник.

Дания не е на полуфинал никак случайно. Ако отклоним поглед просто от случващото се на терена и се гмурнем по-дълбоко в плана, по който се работи във федерацията, ще стигнем до отговори.

Каспел Хюлманд, селекционерът, е кадър на Нордшеланд. Дълги години в този клуб той работи редом с настоящия си асистенс Мортен Вигхорст. Тийм мениджърът Кристиан Норкяер също е от Нордшеланд, познава двамата споменати отлично, работил е с тях 6 години там. Общо петима от 26-те играчи - Йенсен, Сков Олсен, Кристенсен, Ларсен и Дамсгорд, са изградени за футбола именно в същия този клуб. Хюлманд знае отлично всичко за тях.

Снимка: Getty Images

Каспер бе назначен през миналото лято и нямаше да води Дания на Евро 2020, ако то се бе играло реално през 2020-а. Така че - ето ви и намесата на съдбата, късметът в лошото, ако искате.

Това е обективен аргумент за това защо датският отбор е толкова приятен като стил. Ужасът с Ериксен, за щастие не с трагичен край, също здраво сплоти състава и му даде допълнителен стимул и вдъхновение, както често се случва в една група.

И както се случи с датчаните преди 29 години, макар тази история да е една от най-малко популярните в грандиозната история за датското чудо от Евро 1992. Знаете - те отидоха на турнира на мястото на Югославия, без дори да са се класирали. А отмъкнаха титлата.

Но това, което вероятно сте забравили или дори никога не сте чували, е историята на Ким Вилфорт от онова лято. Той днес е един от главните скаути в академията на Брьондби, не спира да работи във футбола. Герой в родината му с това, че вкара второто попадение във финала срещу Германия, донесъл европейската титла от 1992-ра.

По време на цялото първенство Вилфорт почти не тренира. Той хваща самолета след всеки мач и се прибира в Копенхаген (първенството е в Швеция, пътуването не е дълго), за да е край дъщеря си Лине. Тя бе само на 7 години, но в напреднала фаза на левкемия с терминален изход, както лекарите бяха описали състоянието на детето пред Ким и съпругата му.

Вилфорт решава, не може да се лиши от нито една минута с детето в тези моменти, но едновременно с това семейството му го моли и да играе за Дания, защото цялата страна очаква това. Така той не тренира и не е в лагера почти постоянно, а идва само за мачовете. Пропуска само един - с Франция в групата, когато просто трябва да е до Лине, която се е влошила ден по-рано. Тогава датски вестник разкрива историята, държана напълно в тайна до този момент от федерацията и семейство Вилфорт. Това сякаш налива допълнителни сили на отбора, който лети по терена и на полуфинала, и на финала. Ким вкарва гола на триумфа. Два месеца по-късно Лине си отива.

Трагедията от 1992-ра отново бе спомената в медиите в страната, като аналогията бе, че този път кошмарът с Ериксен е изиграл подобна роля, сплотявайки всички около случилото се. За щастие, тук краят бе добър - Кристиан е жив и здрав.

А Дания иска да повтори онова лято, като вземе втората си голяма титла в международния футбол.

Коефициент за титла преди полуфиналите: 10.00 (аутсайдер).

Embed from Getty Images

Пътят на Дания на Евро 2020:

Групова фаза

Дания - Финландия 0:1

Дания - Белгия 1:2

Поулсен

Дания - Русия 4:1

Дамсгорд, Поулсен, Кристенсен, Мьеле

Осминафинал

Дания - Уелс 4:0

Долберг (2), Мьеле, Брайтвайт

Четвъртфинал

Дания - Чехия 2:1

Долберг, Дилейни.