В деня преди полуфиналите на Евро 2020, предлагаме ви един по-различен поглед върху четирите останали отбора на турнира. И ще опитаме да намерим аргументите за това, че тяхното достигането до заключителния етап изобщо не е случайно. Напротив - напълно логично е точно Дания, Англия, Испания и Италия да са в Лондон, където от вторник до неделя ще се реши кой ще е европейски шампион.

Припомняме ви програмата:

6 юли, 22 часа

Италия - Испания по БНТ 1 и БНТ 3

7 юли, 22 часа

Англия - Дания по Нова и Диема спорт 3

Време е да погледнем към испанците - защо и как стигнаха дотук играчите на Луис Енрике, отписвани категорично дори в собствената им страна преди турнира.

Всъщност, отговорът се крие именно в това. Манталитетът и настройката, че си сам срещу свои и чужди, често създава усещане за сплотеност и изкарва най-доброто на показ в един отбор като характер, борбеност и непримиримост.

Енрике е "дебелоглав" и никога не се подчини на обществено мнение, несъгласие, критики и т.н. В страна, където футболът се коментира и обсъжда 24/7 по телевизии, радиа, интернет, студия и дори в предаванията за кулинария, да си толкова корав и да издържиш на лавината от критики, не е никак лесно.

Хулен за това, че не извика нито един играч на Реал, за упорството си да налага Мората на върха на атаката въпреки пропуските му, за това, че тийнейджърът Педри играе пред опитните Тиаго, Родри и т.н., за избора на вратар - при Де Хеа и Кепа, под рамката пази баскът Унай Симон... Изобщо - Енрике е нападан за какво ли не.

Вероятно ще ви е интересно обаче, че преди няколко дни, точно след победата над хърватите на осминафинал, Шави Ернандес, един от големите футболни мозъци на последните 2 десетилетия, каза в интервю:

"Лучо винаги има план. И никога не се отклонява от него. Той беше такъв и като играч, а като треньор тази философия е още по-отчетлива. Ако е решил, че това е съставът за титлата, това е. Още по-важно е, че почти винаги преценката му е точна. Оставете го на мира, Испания с него начело тепърва ще има големи успехи."

Личната трагедия на Енрике изглежда го е направила още по-непоколебим. Той мина през Ада, изгуби 9-годишната си дъщеричка от тежко заболяване, но се върна на работа и пое отново отбора. Малцина биха го направили след такъв удар на съдбата.

Embed from Getty Images

Играчите са готови да влязат в огъня за него, защото виждат какъв характер е - той никога не ги предава, защитава ги дори след слаба игра или срещу цялата страна, какъвто е случаят с Мората, например.

В последните 27 мача, Испания на този треньор е загубила един път - от Украйна в Киев в Лигата на нациите. Шедьовърът в тази чудесна серия бе 6:0 над Германия в същата надпревара, което бе най-невероятното и убедително надиграване на Бундестима, което се помни. Испания в онази вечер бе просто като от сънищата - положение след положение, никакви опасности пред нейната врата... "скриване на топката".

Подобно на Дания, друг от полуфиналистите, Испания имаше много труден старт на турнира с две ремита, но става все по-силна с всеки следващ мач. А това е ключово на голямо първенство, където говорим за маратон, а не за спринт - това са 7 мача в рамките на 30-ина дни, ако искаш да играеш финал.

Натам са се запътили Енрике и отборът му. Проблемът е, че насреща е Италия на Манчини, но... когато си стигнал до полуфинала, не можеш да очакваш лесен мач, нали? А и кога за Луис нещата са ставали лесно в този живот и във футбола?

Коефициент за титла преди полуфиналите: 3.75.

Снимка: Getty Images

Пътят на Испания на Евро 2020:

Групова фаза

Испания - Швеция 0:0

Испания - Полша 1:1

Мората

Испания - Словакия 5:0

Дубравка (автогол), Куцка (автогол), Лапорт, Сарабиа, Ф. Торес

Осминафинал

Испания - Хърватия 5:3

Сарабиа, Аспиликуета, Ф. Торес, Мората, Оярсабал

Четвъртфинал

Испания - Швейцария 1:1

Закария (автогол).