Световното първенство в Катар може да предложи на футбола поредното революционно нововъведение. Това призна легендарният мениджър Арсен Венгер, който в момента оглавява комисията за развитие на футбола към ФИФА.

Става въпрос за автоматизирани засади. Технология, по която в момента се работи усилено, а очакванията си тя да бъде въведена по време на следващия Мондиал.

Всъщност системата ще е полуавтоматична, защото все пак ще има странични рефери, които ще трябва да направят самото отсъждане и по добре познатия начин да вдигнат флага си.

Те обаче ще получават сигнал дали има засада или не само няколко секунди след игровата ситуация. По този начин така наречените "тънки положения" вече няма да зависят от реферите, а от изградената система, за която се предполага, че няма да допуска грешки.

И в момента ВАР помага за изчистването на грешките при отсъждане на засада, но системата в настоящия си вид отнема време, а това в много случаи убива цялата емоция и магия на играта. Да не говорим, че в много ситауции дори преценките на арбитрите зад мониторите предизвикаха доста спорове и дискусии. Човешкият фактор отново присъстваше в някои мигове, които се оказаха решителни за определени мачове.

Новата система ще отнема максимум до 5 секунди след самата ситауция, което не би трябвало по такъв начин на влияе на играта и да я накъсва. Няма да го има познатата в момента картинка, в която отброът се радва на гола си в продължение на почти минута, преди да разбере, че всъщност попадение няма да има.

Системата ще бъде изградена на принципа на ВАР, със специално разположени камери, които да обхващат линията на нападателя и последния играч от отбраната на противника. Този сигнал веднага ще бъде препращан в слушалката на страничния рефер под формата на звуков сигнал. Може и да бъде изпращан като вибрация на часовника му.

Обсъжда се и технология с поставяне на чип в екипировката на играчите. На този принцип например е изградена технологията за голлинията, в която още на секундата се знае дали коженото кълбо е преминало голлинията с целия си обем или не е.

Арсен Венгер ясно даде да се разбере, че тази технология минава през промяна и ясно определяне на правилото за засада.

Той е протиник на идеята, че няколко милиметра от рамото или тила могат да бъдат определени като засада, защото в реална ситуация те не дават предимство на атакуващия играч. А точно таквиа отсъждание видяхме доста пъти в поселдната година.

С въвеждането на новото правило от ФИФА се предполага, че засади ще бъдат отсъждани в случаите, когато атакуващият играч наистина печели предимство с нередовната си позиция, а не с намиращия се с няколко милиметра зад линия си палец.