Португалската суперзвезда Кристиано Роналдо може да бъде лишен от ордените си в родината. Това призна президентът на страната Ребело Да Соуза.

Наред с многото си футболни отличия, носителят на пет "Златни топки" бе обявен за Офицер на ордена на принц Хенри през 2014-а, а след европейската титла с националния отбор през 2016-а получи най-високото отличие в страната - "Велик кръст".

Ордените му обаче могат да бъдат снети от футболния идол, а причината е нарушаването на закона от страна на Роналдо в Испания.

Звездата се призна за виновен в укриването на 14,7 милиона евро, а за да избегне затвора. Кристиано плати глоба от 18,8 милиона и получи условна присъда от 23 месеца.

"Законът е ясен: сега всичко зависи от съветниците, които трябва да решат дали той ще загуби ордените си. Нека оставим хората, които отговарят за това, да преценят дали законът трябва да се приложи с цялата му строгост в този случай или не", заяви президентът Да Соуза. Въпросът се превръща в обществено значим и мнение изказаха политици, журналисти...

Своето мнение имат и на родния остров на звездата - Мадейра.

Роналдо носи "Ордена на честта" на автономната област, а освен това местното летище носи името му. А има и негова статуя на територията на острова.

"В Мадейра Роналдо винаги е бил възприеман като добър човек. Той не е престъпник. Обвиненията за укриване на данъци са по-скоро интерпретация на закона. Той е най-престижният португалец в света и аз няма да отнемам нищо негово тук", заяво губернаторът Мигел Албакърки.