Един от най-добрите защитници в световния футбол - Аймерик Лапорт, взе решение да смени националанта си футболна принадлежност.

Бранителят на Манчестър Сити е етнически баск, но роден във френската част на Страната на баските. Той притежаваше само френски паспорт и макар да мина през всичките юношески и младежки тимове на "петлите", така и не записа минути за първия състав.

Това продължава да е едно от най-нелогичните неща в международния футбол, защото Лапорт още от времето си в Атлетик (Билбао), а и в момента в Манчестър Сити, е сред най-добрите на поста си в света.

Съзряването му като футболист обаче съвпадна с работата на Дидие Дешан като национален селекционер.

Любопитното е, че двамата са родени на няколко километра един от друг, макар и с 26 години разлика. И двамата са от баски градчета на територията на Франция - Байон и Ажен.

Аймерик Лапорт обаче се определя като баск, роден във Франция, докато Дешан се определя за французин, израсъл сред баски.

Според "жълтите" френски издания, именно някъде там се крие причината. Странно, защото все пак говорим за националния тим на "петлите", където има играчи от всякакви етноси, едва ли проблем би могъл да е един баск, при това класен играч.

Но Дешан със сигурност има специално отношение към Лапорт, като в последната година под натиск от медиите го повика три пъти в състава си, но така и не му даде дори минута игра.

И може би логично, Аймерик Лапорт си изкара испански паспорт.

А заради общо осемте си години в школата и първия тим на Атлетик (Билбао), той отговаря на всички изисквания да играе на "Ла Роха".

Този факт предизвика еуфория в испанската преса, която вече помести Аймерик Лапорт в центъра на отбраната за Евро 2020.