Поименни билети и камери във всеки сектор на стадиона са част от мерките за борба с футболното хулиганство, които се залагат в промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Поправките бяха внесени от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля и бяха подписани пред медиите от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефа на спортната комисия в НС Славчо Атанасов.

Законовите изменения са плод на усилията на работна група, която паралелно с това подготвя изцяло нов Закон за футболното хулиганство, който обаче ще бъде готов едва наесен и се очаква да влезе в сила от началото на 2019 година.

Сега се предлагат спешни мерки, които евентуално да влязат в сила преди новия футболен сезон. Сред тях е и идеята клубовете да продават персонализираните билети.

Ако не могат да осигурят такива, то организаторите на мероприятия и собствениците на стадиони ще трябва да осигурят четци, с които да проверяват личните карти на феновете преди да влязат на стадиона.

За тези мерки ще са нужни поне шест месеца, за да може да се закупи нужната техника и софтуер.

Идеята е да има камери във всеки сектор, както на входовете на стадиона.

Друга важна поправка е, че вече полицейският началник, а не съдът, ще налага забраната за влизане на стадиона на опасните фенове.

В закона са заложени над 15 провинения, по които полицаите ще могат да налагат незабавни мерки спрямо футболните хулигани. Сред тях са нахлуване на спортния терен, носене на маски, отправяне на ругатни, носене на спрейове и ножове, както и обидни плакати. Именно полицията ще е тази, която ще наложи забраната.

Междувременно от МВР обясниха, че при сбиване даденото лице се извежда от стадиона, а в съда се води дело за средна телесна повреда. Докато делото върви обаче не може да се наложи забрана за посещение на мач. От ведомството уточниха също, че България е с най-малко забрани за посещение на спортни мероприятия.

Със сегашните поправки обаче забрана за влизане на стадиона ще може да се налага и от районния полицейски началник.

Важна поправка е тази, че занапред придружителите на непълнолетни лица ще трябва да попълват заявление.

С новата конвенция на ЕС за футболното хулиганство, въвеждането на стюарди по стадионите е задължително и ще се обсъждат начините за обучение на специализирани такива към всеки клуб.