На 19 април УЕФА ще обяви окончателния вид на Евро 2021 (което трябваше да е Евро 2020), след като се запознае с докладите на всички страни-домакини на турнира. Планът с 12 града, които да приемат мачовете от Азербайджан до Великобритания, все още е валиден. Но не е ясно дали ще е така след няколко дни, предвид ситуацията с пандемията в различните точки от континента.

Към момента европейското по футбол е планирано от 11 юни до 11 юли в градовете Лондон, Дъблин, Глазгоу, Амстердам, Копенхаген, Санкт Петербург, Билбао, Мюнхен, Будапеща, Баку, Рим и Букурещ. Откриването е в италианската столица с мача Италия - Турция, а финалът - на "Уембли".

Ето ситуацията в докладите към началото на април, като швейцарски медии прогнозираха, че върху тези последни данни ще се взимат решенията на УЕФА за окончателния формат и локации. Основната стратегия на европейската централа е да подбере градове и стадиони, на които ще има публика. Желанието е да няма мачове пред пусти трибуни на Евро 2021.

Лондон и "Уембли" са готови за седемте си мача, като сред тях са двата полуфинала и финалът. Както и трите срещи на Англия в групата срещу Хърватия, Шотландия и Чехия. Британските власти позволяват по 10 000 души обратно на стадионите след средата на май, но УЕФА и Футболната асоциация на Англия са договорили дори по 20 000 зрители на мачовете от групите, а на тези от елиминациите вероятно ще бъде пуснат в продажба пълният капацитет от 82 000 места.

Глазгоу и "Хемпдън Парк" получиха разрешение от местния шотландски парламент за 12 000 зрители на 51-хилядната арена. Това означава, че четирите мача - три от групите и един осминафинал, би следвало да се изиграят там по план.

Дъблин с неговия великолепен стадион "Авива" е под сериозна заплаха да изгуби своите четири мача.

Ирландското правителство продължава да не дава разрешение за допускане на публика по спортните събития в страната, като подчерта - такова решение ще се вземе след 10 май заради настоящата обстановка с пандемията. Твърде късно... УЕФА вероятно на 19 април ще отнеме мачовете от Дъблин.

Те ще се играят на стадиони в Англия, като фаворити са "Тотнъм Стейдиъм" в Лондон и "Етихад" в Манчестър.

Амстердам и "Йохан Кройф Арена" гарантираха в доклада си, че поне 30 процента от капацитета ще бъде зает с фенове, което означава около 12 500 зрители на мач. И там има четири двубоя, като обаче е възможно дори да се увеличи публиката, защото на 17 април правителството в Нидерландия ще заседава по темата.

Мачовете в Амстердам изглеждат сигурни.

Дания, Копенхаген и добрият стар стадион "Паркен" също са гарантирали поне 1/3 от капацитета да е пълен с публика. Това означава между 11 и 13 хиляди фенове, в зависимост от зоните за сигурност. И тук, както и в Нидерландия, ново решение е вероятно да увеличи тези числа и стадионът да е запълнен дори на 2/3.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Санкт Петербург с неговия футуристичен стадион "Крестовски" (горе) очаква своите четири мача (три от групите и един четвъртфинал) с поне 50% запълнени трибуни. В Русия се работи за почти пълното отпадане на ограниченията по време на мачове, като във вътрешното първенство вече има стадиони, които допуснаха и над половината от капацитета да е зает. Очаква се решение на правителството по темата идната седмица, но е сигурно, че там мачове ще има.

"Сан Мамес" - Цитаделата на баския футбол в Билбао, е под голяма въпросителна за заседанието на УЕФА на 19 април. Към момента изглежда, че това ще е вторият отпаднал от списъка град след Дъблин, тъй като баските власти предлагат условия, които не са приемливи за испанското правителство и то отхвърли искането за публика на трибуните за европейското.

Така, ако не се случи драстична промяна в мерките в страната до 19 април, Билбао отпада от сметките и четирите му домакински мача отиват отново в Англия, като няколко стадиона са вариант.

Мюнхен и домът на Байерн - "Алианц Арена", също има четири предвидени мача (3 от групите и четвъртфинал), но към момента е съмнително дали ще ги приеме. В страната пандемията отново принуди властите да затегнат мерките, мачовете се играят пред празни трибуни... Ако ситуацията не се промени до 19 април, УЕФА ще отнеме от града домакинството. Възможно е да се иска отсрочка от немското правителство, което подчерта, че не иска да загуби привилегията да е част от Евро 2021.

Будапеща и Баку са в еднаква ситуация. В докладите си до УЕФА са написали, че към момента мерките в съответните страни не позволяват мачове с публика, но това ще се промени и се очаква фенове на стадионите да има за Евро 2021. Без обаче да могат да го гарантират, като показателно е, че Гран при на Азербайджан във Формула 1 на 4-6 юни е обявено без фенове. Тук се очакват големи дискусии, като не бива да се забравя, че унгарското лоби в УЕФА е много силно, а от Азербайджан идва най-големия спонсор на централата в последните години - нефтената компания "СОКАР"...

Рим и достолепният "Олимпико" са гарантирали, че на мачовете ще има публика. Не е ясно как точно и колко точно, след като в момента мерките в Италия не го позволяват. Но в доклада на федерацията към УЕФА пише, че това е почти сигурно да се промени с решение от началото на май, засягащо спортните събития на територията на страната.

В Букурещ очакват 13 000 зрители на Националната арена за четирите си мача (три в групата и осминафинал). Общият капацитет на стадиона е 54 хиляди, но румънците гарантират почти 25 процента от него да е запълнен с фенове.

Това е ситуацията към момента.

Ако трябва да се правят прогнози, Евро 2021 вероятно ще се свие в 10 или 9 града, като Лондон ще поеме още двубои на стадиона на Тотнъм (възможно е да бъде включен и този на Манчестър Сити) и ще компенсира почти сигурното изваждане от схемата на Дъблин и Билбао, както и възможно такова на Мюнхен, Баку или Будапеща.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos