Европейското първенство по футбол е почти преполовено, след като вече се изиграха 24 от общо всичките 51 двубоя.

Пълни два кръга от груповата фаза вече са в историята, като от днес до сряда предстои да видим развръзката във всяка една от шестте групи. Във всяка една от групите има доста сметки и неясноти, на които предстои да получим отговори.

Всъщност от всичките 24 тима на Евро 2020, само един е изгубил всички теоретични шансове да продължи напред при каквито и да е обстоятелства.

Това са съседите от Северна Македония, което едва ли изненадва някого, защото македонците бяха и на хартия най-скромният тим на шампионата. Помним, че те попаднаха там чрез квотата, която даваше право на класиране на един от по-слабите тимове на континента.

Точно три отбора пък са абсолютно сигурни за мястото си на осминафиналите. Това са Италия, Белгия и Нидерландия - водачите на групите "А", "В" и "С". Само "лалетата" обаче са сигурни в първата си позиция, докато Италия и Белгия могат и да завършат на второ място, което в повечето случаи означава по-тежък съперник в елиминациите.

За останалите 20 тима на това първенство битката продължава, а в последния си мач все от тях ще търси победата, която да го прати в следващата фаза.

Както знаем към нея продължават първите два тима от всяка група, както и четирите най-добри трети тима.

Ето и каква е ситуацията във всяка една от групите преди последния кръг:

Група "А"

Класиране: Италия 6т. Уелс 4т. Швейцария 1т. Турция 0т.

Програма: Италия - Уелс / Швейцария - Турция

Съвсем очаквано отличната до този момент Италия оглавява групата след две класически победи на старта. Скуадрата обаче не е довършила докрай задачата си, като тази вечер от 19 ч. не трябва да губи от Уелс, за да си осигури първото място в групата.

Уелс от своя страна също изглежда почти сигурен за следващата фаза, защото както знаем 4 точки почти сигурно те пращат там, дори и да завършиш на трето място. Точка днес срещу Италия ще подпечата второто място на "драконите", докато при поражение те ще трябва да чакат развръзката от другия мач.

В него се срещат Швейцария и Турция, като успехът е единствената алтернатива и на двата тима. Ако Швейцария спечели ще събере 4 точки, което при загуба на Уелс ще означава равни точки помежду им и вече ще влиза в сила головата разлика, защото директният мач завърши 1:1. На този етап сериозно предимство при головете има Уелс с актив от +2, срещу -3 за "кръстоносците".

Дори и да не изпреварят Уелс, швейцарците ще са трети с 4 точки, което може да се окаже достатъчно за място сред най-добрите 16.

Единствените надежди на Турция пък са свързани с победа, която да ги класира на третото място с 3 точки. Тогава турците ще трябва да изчакат изиграването на всички мачове, за да видят дали ще се доберат до осминафиналите, което обаче изглежда като много малко вероятно.

Реми в този мач ще означава край на турнира и за двата тима.

Снимка: Getty Images

Група "В"

Класиране: Белгия 6т. Русия 3т. Финландия 3т. Дания 0т.

Програма: Русия - Дания / Белгия - Финландия

Вариантите в тази група са доста повече, като единственото сигурно е, че Белгия ще продължи напред при всички обстоятелства. "Червените дяволи" се изправят срещу Финландия, като всичко различно от загуба ще им подсигури челната позиция. Има вариант да се получи въртележка с три тима с по три точки, където вече ще се гледа головата разлика, но дори и тогава Белгия ще продължи напред, както ще направят и останалите два отбора, събрали 6 точки, независимо от местата им в крайното класиране.

Финландия ще излезе като аутсайдер срещу Белгия знаейки, че само точка или три ще им осигури място сред първите два тима. При загуба Финландия ще трябва да се надява Дания да спечели другия мач, за да видим ситуация с три отбора с три точки. Тогава в сила отново ще влезе головата разлика. А трети отбор със само три точки ще трябва да трепери до последния мач от групите, за да научи съдбата си.

В другия мач по-добрата позиция е за Русия. Победа праща Сборная напред, а реми ще им осигури 4 точки, които също ще бъдат достатъчни, стига Финландия сензационно да не спечели срещу Белгия. Ако това не се случи, то Русия излиза само за точка в този мач.

Дания пък няма друга алтернатива освен победата. И не всичко е в техните ръце, защото дори и да спечелят срещу Русия, датчаните ще се надяват Финландия да загуби, за да се получи ситуацията от три отбора с по три точки.

Снимка: Getty Images

Група "С"

Класиране: Нидерландия 6т. Украйна 3т. Австрия 3т. Северна Македония 0т.

Програма: Нидерландия - Северна Македония / Украйна - Австрия

В тази група поне има две абсолютно сигурни неща. Те са, че Нидерландия ще е на първото място при всички обстоятелства, а пък Северна Македония на последното. Именно заради това мачът между двата тима е само за чест и слава.

Съвсем различна е ситуацията в двубоя между Украйна и Австрия, който се явява директна битка за второто място. Логично, че победителят от нея отива напред, а загубилият с три точки ще трябва да чака съдбата си.

Равенството е в полза на украинците, които подобно на Австрия имат равна голова разлика, но пък са вкарали с попадение повече и ще продължат напред при реми. Този сценарий обаче ще даде далеч по-сериозно предимство на Австрия, защото ще очакват да са сред най-добрите трети тимове вече с актив от 4т.

Снимка: Getty images

Група "D"

Класиране: Чехия 4т. Англия 4т. Хърватия 1т. Шотландия 1т.

Програма: Англия - Чехия / Хърватия - Шотландия

Изключително любопитна група, в която всеки отбор има своите шансове, а Чехия и Англия със сигурност ще са сред първите три със спечелените до момента 4 точки.

Породиха се съмнения, че двата тима може да си направят приятелско реми на "Уембли", което да ги прати напред. Ако обаче видим победител в този мач, то логично той печели групата, а загубилият остава с 4 точки.

Тук вече ще зависи как завършва мачът между Хърватия и Шотландия. Ако е наравно, то логично двата тима ще стегнат багажа си. Ако Хърватия победи, ще трябва да се надява англичаните да бият Чехия. Така хървати и чехи ще са с равни точки и ще се гледа головата разлика. Ако загубилият в другия мач е Англия, то "Трите лъва" ще имат предимство в директните мачове срещу хърватите.

Същата е работата при шотландците. Те обаче ще трябва да спечелят и да се надяват Чехия да стори същото над Англия. Така вече ще се гледа головата разлика между двата британски клуба.

Дори и да не се преборят за едно от първите две места, хървати и шотландци ще имат добри шансове за осминафинал при победа, защото ще са с актив от 4 точки.

Снимка: Getty Images

Група "Е"

Класиране: Швеция 4т. Словакия 3т. Испания 2т. Полша 1т.

Програма: Испания - Словакия / Швеция - Полша

Отново една изключително заплетена група, в която всеки един отбор има своите шансове.

Ясно е, че шведите ще са на едно от първите три места, а точка или три срещу Полша съвсем ще подпечата визите на скандинавците за следващата фаза.

Ако обаче Полша спечели въпросният мач, автоматично ще изпревари шведите, защото ги изравнява по точки, но ще има предимството от директния мач.

Победа на Полша може и да създаде ситуация от три тима с по 4 точки на върха, стига в другия мач между Испания и Словакия да се получи равенство. Тогава Испания ще отпадне, а между Швеция, Полша и Словакия ще се гледа головата разлика.

Разбира се, че очакванията са Испания да победи Словакия, което ще ги прати напред независимо от случващото се в другия двубой. Ремито може да остави Испания в играта само, ако Швеция не загуби другата среща. Тогава обаче "Ла Фурия" ще се надява на усмивка от съдбата и преминаване на групата като трети тим с три точки.

Излишно е да казваме, че сензационна победа на Словакия ще им осигури 6 точки и място сред първите два отбора.

Снимка: Getty images

Група "F"

Класиране: Франция 4т. Германия 3т. Португалия 3.т Унгария 1т.

Програма: Франция - Португалия / Германия - Унгария

Групата на смъртта определено не разочарова, като мач преди края всеки един от отборите има своите шансове.

Повечето погледи ще са насочени към сблъсъка между световния и европейския шампион, Франция - Португалия. "Петлите" знаят, че точка ще има свърши работа, а три дори ще ги бетонират на първото място.

Победа на Португалия обаче ще им позволи да изпреварят своя съперник, дори и да го пратят на трето място, стига Германия да бие Унгария.

Ако мачът между Франция и Португалия завърши наравно, "петлите" продължават, а Португалия ще имам минимум трето място със своите 4 точки.

Тук вече ще се чака развитието от другия мач, в който всички очакват победа на Германия. Ако това се случи съмнения няма, Бундестима продължава, унгарците отпадат.

Добрата видим равенство, всичко зависи от другия мач. При победа на Франция или реми, Германия ще е втори в класирането с 4 точки. Ако обаче Португалия победи, то "мореплавателите" печелят групата, а Франция ще са втори заради предимството си в директния двубой пред Германия.

Сензационна победа на Унгария пък ще означава 4 точки за маджарите и няколко варианта според това какво се случи в другия мач. При победа на Франция, то Унгария ще заеме второто място. При реми тимът на Унгария ще е трети зад Португалия, заради загубата им в директния мач. При победа на "мореплавателите", унгарците ще са равни по точки с Франция и ще се гледат директните мачове.

Снимка: Getty images