След всички драми с бутилките, станали популярни в първите дни на Евро 2020, от УЕФА взеха сериозно решение.

Централата повече няма да поставя бутилки с бира на пресконференциите, на които е предвидено да присъстват играчи или треньори, изповядващи исляма.

Цялата сага започна с Кристано Роналдо, който премахна бутилките "Кока Кола" поради съвсем други причини. Той искаше да покаже на младите си фенове, че трябва да пият вода, не газирано. След него доста играчи и треньори се шегуваха с подобни неща на пресконференциите си.

Няколко часа след Роналдо обаче французина Пол Погба отмести бутилката бира пред себе си, като причината бе, че той е отдаден мюсюлманин и не консумира алкохол.

Друг е въпросът, че бутилката "Хайникен" бе безалкохолна, защото ясно се виждаше надписа 0.0% на бутилката.

Но действията на Погба предизвикаха доста дискусии, които накараха УЕФА да приме това решение.

Вече преди всяка пресконференция участниците ще бъдат изрично питани дали имат проблем с присъствието на бутилка бира на масата, била тя и безалкохолна.

Не е ясно как това ще се отрази финансово на УЕФА, защото компанията е един от най-мощните спонсори на футболната централа.

Решението идва часове след сериозния скандал с ЛГБТ символиката, в който УЕФА се замеси. Припомняме, че от централата забраниха на Германия да оцвети стадиона си в цветовете на дъгата, което накара хора от цялата страна, а и властите да изразят протеста си срещу решението.

Този скандал набира все по-сериозна сила, защото десетки организации и звезди от други спортове осъдиха действията на УЕФА, чуват се неодобрителни възгласи от САЩ, където най-сетне се развълнуваха от Европейското първенство, но не по футболни причини.