Словакия и Румъния завършиха 1:1, след като целият свят очакваше да завършат наравно. И не, това не е нагласен, уреден или по някакъв начин нередовен мач, в който мирише на корупция.

Просто футболът ни сервира такива моменти, в които е по-добре да не изпуснеш това, което имаш, вместо да рискуваш да останеш с празни ръце.

Преди срещата във Франкфурт днес, букмейкърите даваха ставки около 2.00 за реми. Който следи тези неща, знае - обикновено това е най-високата от трите котировки като знак, често е около 3.00, дори 3.30-3.50. Хиксът не е най-вероятен изход от мач.

Не и днес обаче. А още по-показателно бе, че на живо ремито стигна 1.33 в 55-а минута, когато резултатът бе 1:1. Ясно - никой няма да рискува до края, защото при такъв изход и двата отбора отиват на осминафинал.

Можеш ли да ги виниш за този подход? Не. И това не е нагласен мач. Просто "стиснати ръце", а за тях най-голяма вина има регламентът на първенството.

Защото ако бе запазен онзи, при който се класират само първите два тима в група, днес във Франкфурт щяхме да гледаме съвсем друг мач. Но...

Историята на футбола помни стотици такива мачове, но на голямо първенство се открояват два, които са символни. Култови, че дори и част от фолклора.

Позорът от Хихон

Така го наричат всички, дори австрийци и германци. Случи се през 1982 г. на Мондиала в Испания, когато в последен мач от група А Западна Германия и Австрия играха именно в Хихон. Залогът бе кой ще продължи напред, след като другите два отбора - Чили и Алжир, вече бяха изиграли своя двубой по-рано.

В групата водеха Австрия и Алжир с по четири точки, а германците - паднали изненадващо от северноафриканския съперник, имаха само 2. Чили бе на дъното с 0, отдавна отпаднал. Немците извадиха калкулаторите, а те показаха ясно - победа с 1 гол разлика класира напред и тях, и австрийците, а изключително симпатичния тим на Алжир отпада.

Как мислите завърши мача? 1:0 за ФРГ, разбира се.

И то по начин, който просто не може да бъде приет за нормален. Коментаторът на германския канал ARD Еберхард Щанек отказа да говори в ефир в един момент през второто полувреме. Накрая каза резултата и прекъсна. След години в автобиография обяви това за най-тъжния ден в дългата му кариера.

Испанските фенове освиркваха, размахваха банкноти и ругаеха играчите. Напразно.

Немските вестници го нарекоха Schande von Gijón (Позорът от Хихон), а френският "Екип" измисли: Match de la honte (Мач на срама). Ако не сте го гледали, онзи двубой бе наистина потресаващ. В сравнение с него, днес словаци и румънци направо изнесоха спектакъл и битка.

Прегръдката на "Беса"

През 2004-а на европейското България, участваща за последен път на турнира и до днес, попадна в група С. Италия, Дания и Швеция бяха другите там.

Биха ни шведи и датчани, а и двата отбора направиха ремита с италианците. И преди заключителния рунд мачове, ние бяхме отпаднали, а другите три отбора се бореха за първите две места и място в елиминациите.

Дания - Швеция се играеше на "Беса" в Порто - стадионът на Боавища. България срещаше Италия в Гимараеш.

Знаеше се предварително - ако срещата на датчани и шведи завърши наравно, а "адзурите" ни бият, трите тима ще са с по 5 т. и ще се прави класиране между тях, без да влиза в сила резултатът срещу нас. Тоест - пак равен актив, но вкараните голове са важни. Или, казано иначе - реми в мача на "Беса", но на по-висока линия от 1:1, класираше и двата северни тима. С колкото и да ни бие Италия.

И как завърши мачът? 2:2. Да, имаше драма, ако видите развоя. Олоф Йонсон вкара изравнителния гол за шведите в 89-ата минута. Но...

Медиите и в Копенхаген, и в Стокхолм, не скриха още преди срещата - няма нищо срамно да направим 2:2. Най-скандалното е, че мегавестникът "Афтонбладет", който е шведски, но е най-влиятелният в Скандинавия изобщо, пусна огромен колаж на първата си страница с табло, на което пишеше: Дания - Швеция 2:2.

На следващия ден пак там се появи същото - таблото, на което наистина пишеше 2:2. Но вече истинска снимка от стадиона, не колаж.

Италия внесе оплакване до УЕФА, но то бе отхвърлено. А "Гадзета дело спорт" нарече случилото се "Прегръдката от "Беса". И с основания италианците беснееха.

Та, Франкфурт не е нищо ново.

Снимка: Getty Images