Съдийските гафове на Евро 2024 не бяха много в груповата фаза и вероятно заради това реферите не са в "окото на бурята" поне до момента. Разбира се, предстоят най-важните битки и неизбежно, ще има скандали около спорни решения.

Но и тези, които дотук се случиха и остават много дискусионни, бяха защитени безпрекословно от един от шефовете на европейските съдии Роберто Розети на специална пресконференция. Той е директор на Съдийския панел към УЕФА.

Италианецът обяви, че решението да не се отсъди дузпа за Шотландия срещу Унгария (0:1) в решаващия мач от група А, е правилно. Независимо от това, часове по-рано УЕФА извади от нарядите за елиминациите човека, който направи това решение - аржентинеца Факундо Тейо.

"В 79-ата минута на този мач имаше инцидент в наказателното поле на Унгария - каза Розети. - Нападателят на Шотландия бе пред защитника.

Ако гледате повторението от камерата зад вратата, ясно се вижда, че нападателят прави движение, за да инициира контакт с бранителя. Това дава основание на съдията да не отсъди фаул на защитника. ВАР преглежда ситуацията и решението е добро."

Това наистина е озадачаващо от гледна точка на здравия разум и справедливостта, но не и от тази на съдийската солидарност. Явно е възприет принцип на тотална защита на своите - те не бъркат.

Същото се отнася и за отменения гол на Нидерландия срещу Франция, когато играч в оранжево наистина бе в засада, но далеч от топката и не направи никакъв опит да играе с нея.

"Това бе много ясно решение и съвсем правилно", каза мнението си Розети. И добави, че ръководителите на Съдийската комисия на УЕФА са много доволни от това как се справят арбитрите по терените на Евро 2024.

Нищо изненадващо.