Десетки футболни топки, някои от които видимо са престояли там с десетилетия, бяха свалени от покрива на църквичка в Италия. Случката стана абсолютен хит в страната, а медиите духовито я нарекоха "Магията на уличния футбол".

Други обаче видяха символика - време е за почистване на прахоляка от италианския футбол... След като за втори път поред страната няма да играе на Мондиал, нищо, че е актуален европейски шампион.

Шегата и аналогиите настрана. Църквата "Сан Томазо" е в самия център на градчето Асколи Пичено, с неговото 40-хилядно население в сърцето на провинцията Марче.  

Около нея има голямо пространство, на което през годините очевидно са се водили не една и две футболни битки. Не всяка обаче е завършвала, ако се съди по броя свалени от покрива на сградата топки.

Никой не е искал и имал смелост да влезе в църквата и да се качи, за да свали кълбото, та когато мястото бе затворено за основно почистване и лек ремонт преди седмица, от горе "слязоха" дузини несвалени топки.

Една от тях е дори култовото "Танго" на "Адидас", произведено за Мондиал 1978 в Аржентина. Първото от серията с това име, продължили и за други две поредни световни първенства с латино привкус - Испания 1982 и Мексико 1986.

Ето от тогава седи изритана твърде силно и твърде нависоко топка, върху покрива на "Сан Томазо" в Асколи Пичено.