Английски жълт вестник взриви вълна от недоволство в страната с публикация за бизнес делата на Маркъс Рашфорд, който се превърна в обединителна фигура с кампаниите си в помощ на децата.

Още от месец май нападателят на Манчестър Юнайтед поде инициатива за осигуряване на безплатна храна на социално слаби деца. Влезе в дискусия с правителството, а след себе си поведе хиляди, събра дарения за милиони лири и кампанията му успя.

През миналата седмица пък организира нещо като клуб за четене на книги в партньорство с голямо английско издателство, за да промотира четенето и грамотността сред всички деца, без значение от социалния им статут.

В неделния си брой обаче "Дейли Мейл" публикува жълтичка статия за това как Рашфорд е инвестирал в няколко имота около Манчестър близо 2 милиона лири в последните години. Заглавието е доста гадно и типичен кликбейт:

"Човекът с кампаниите си купува пет къщи за 2 милиона лири".

Повечето сериозни медии в страната изригнаха в недоволство и защитиха играча, като се възмутиха от материала.

Рашфорд е звезда на Юнайтед и националния отбор, като с парите, които получава, категорично може да си позволи да купи имотите. Освен това гневът идва от факта, че вестникът опитва да направи капитал от това да обедини в едно заглавие "кампаниите" - благотворителната дейност на играча, с това, че е направил нещо, което явно трябва да мине за лошо - да похарчи куп пари.

Но Рашфорд очевидно няма голяма нужда от защита, въпреки че я получи от всяко сериозно издание - печатно и онланй, в Англия.

"ОК, нека се изясним по този въпрос - написа в Туитър Маркъс, добявайки скрийншот със заглавието на материала. - Аз съм на 23 години и произходът ми е от място, където съм нямал нищо или почти нищо. Налага се да се погрижа за моето бъдеще и най-вече за това на семейството ми. Взех решение да инвестирам в недвижими имоти, което е бизнес решение на мен и хората около мен. Моля, не публикувайте повече истории, които обвързват едно бизнес решение с думи като "кампания" и "добра кауза"."