УЕФА е съвсем близо до преместването на финала в Шампионската лига от Истанбул в Лондон, след като президентът на централата Александър Чеферин е влязъл в преговори с английската Футболна асоциация.

Правителството на Великобритания е гарантирало, че на 29 май на трибуните на стадион "Уембли" за най-големия мач в европейския футбол ще може да има малко повече от 20 процента от капацитета за зрители - близо 18 хиляди.

Двата финалиста са английски клубове - Челси и Манчестър Сити стигнаха до двубоя, който трябва да се играе в последната събота от месеца на стадион "Кемал Ататюрк" в Истанбул.

С решение от 7 май обаче, британското правителство постави Турция в "червения списък" с държави, към които не препоръчва и дори забранява пътуване, а всеки, който все пак тръгне към тях, ще бъде подложен на серия тестове и 14-дневна карантина след завръщането.

Това е проблем и за отборите, и за феновете на Челси и Сити, а и Истанбул така или иначе щеше да спре публика за мача.

Градът е в локдаун заради обстановката с пандемията там.

Бирмингам и Лондон предложиха веднага да приемат финала, но УЕФА предпочита стадион "Уембли" в столицата, тъй като така ще могат да влязат повече зрители.

"Вила Парк" в Бирмингам е едва за 45 000, докато Храмът на футбола в Северен Лондон е за 86 хиляди.

Двата клуба подкрепиха новините и евентуалното преместване на мача, като и Челси, и Сити, ще искат по 6 хиляди билета за своите привърженици.

Останалите шест хиляди ще са за корпоративни партньори, спонсори, както и т.н., каквато е обичайната практика на УЕФА от години за тези финали.