Шефът на африканския футбол Ахмад Ахмад вероятно ще бъде принуден да напусне поста, след като бе уличен в корупция и измама.

Разследване на BBC стигна до документи във ФИФА, които разкриват за несъществуващи пътувания на Ахмад, както и за фалшиви данни, които е предоставял в световната централа за свои облаги.

Ахмад зае поста в Африканската конфедерация след оттеглянето на посрамения бос Иса Хаяту, който през 2017-а бе уличен по скандала с корупция, "подпалил чергата" на десетина едри функционери от ФИФА.

Куриозно, Хаяту е работил 29 години без заплата в организацията, включително и като ръководител на футбола в Африка. А още с идването си на поста преди 2 години, Ахмад си е постлал с годишна заплата от 480 000 долара, плюс 80 хиляди ежегоден бонус, като е променил устава на Африканската конфедерация. Шефовете му във ФИФА не погледнаха с добро око, но се размина.

BBC обаче разкри днес, че шефът на континенталната централа е злоупотребил с пътувания и дневни пари, които му се полагат от ФИФА. Ахмад е бил едновременно в Русия на Мондиал 2018 (41 дни), за което е получил пълната сума от 18 450 долара като дневни и командировъчни разходи.

Но в този период е декларирал и престой по служебни дела Египет във връзка с организацията на Купата на Африка, която тече в момента, като се е подписал под фактура за получени и за там дневни и командировъчни за 9 дни. Как е бил едновременно в Москва и Кайро, не е ясно.

И за десерт - оказва се, че всъщност във въпросния период (23 юни - 1 юли 2018 г.), босът е бил в родния му Мадагаскар! За това се появиха ясни доказателства, тъй като е участвал в събитие с благотворителна цел.

И ако ви се струва дребно - измама за около 25 000 долара, за човек, който получава по половин милион годишно, то разследването не спира дотук.

Ахмад редовно е прилагал подобна тактика, като BBC е стигнал до още четири такива случая на двойни, че и тройни съвпадения на служебни пътувания със сериозни получени дневни пари, че и бонуси, и това само за миналата година. Те са ощетили централата с около 75 000 долара, смятат журналистите, извършили проучването си.

Мистър Ахмад в момента е в Египет, където в петък е финалът на Купата на Африка. Логично е след него да подаде оставка, тъй като документите вече се появиха в новините на BBC, а ФИФА със сигурност също ги е получила.