Унгария ще заяви на 19 април пред УЕФА не 30 или 50 процента, а пълен капацитет с публика за мачовете от Евро 2021.

В същия ден правителството ще отхлаби мерките срещу пандемията в страната, а това е идеален аргумент за федерацията по футбол, която на 19-ти има последен срок да представи официално становище за домакинството.

Стадионът в Будапеща е планиран да приеме четири мача - три от груповата фаза и един осминафинал. Федерацията обяви пред местните медии, че планът е да се заяви пред УЕФА пълният капацитет от 68 000 фенове за тези двубои.

Това би направило Унгария първата страна от избраните да домакинстват на европейското, която гарантира пълен стадион.

Досега е ясно, че на "Уембли" ще има между 20 и 45 хиляди фенове за мачовете от групите, вероятно до 65 000 за полуфиналите и финала.

В Санкт Петербург и Баку обещават по 50 процента от капацитета на стадионите, в Рим - 20 или 30 процента, както и на "Паркен" в Копенхаген, на "Хемпдън Парк" в Глазгоу, и "Йохан Кройф Арена" в Амстердам.

Изобщо не е ясна ситуацията с Дъблин, Мюнхен и Билбао, а и италианската столица е под въпрос все още. УЕФА чака до 19 април гаранции от тези страни, че мерките там ще позволят публика на трибуните. Ако ли не, мачовете ще бъдат преместени другаде.

Унгария обяви 10 740 актуални заразени в болница с коронавирус, а общо активните случаи са над 270 000.

Но в същото време страната са регистрирани 2 900 383 ваксинирани граждани към 11 април. Това е почти 1/3 от населението.