Унгарската футболна федерация не се изказа особено ласкаво за действията на БФС в последната седмица, а и сякаш човек няма как да вини маджарите.

Именно на сайта на унгарската федерация първо се появи официалната новина, че УЕФА е наредила европейската квалификация в четвъртък да се играе на "Васил Левски", а едва около 30 минути по-късно получихме потвърждение и от БФС.

Унгарците обясниха цялата ситуация на своите фенове и поясниха, че в подобни случаи нещата се дирижират от страната домакин и УЕФА, докато отборът гост може да чака официално решение и дасе съобрази с него.

Федерацията на Унгария освен това определи действията на БФС за безпрецедентни и неспортсменски.

Ето какво написаха от унгарската федерация на сайта си:

"УЕФА информира унгарската федерация тази сутрин, че по искане на българската федерация квалификационният мач за Европейското първенство в четвъртък ще се проведе в София при закрити врата.

Двубоят с България, който е изключително важен за унгарския национален отбор, доведе до безпрецедентна ситуация в международния футбол. По искане на българската федерация УЕФА промени мястото на мача за първи път миналата седмица и за втори път днес и нареди да се проведе при закрити врата. Важно е да се подчертае, че според правилата, УЕФА има право да вземе такова решение в извънредна ситуация, каквато е риск за сигурността, а гостуващата федерация няма право на вето върху подобно решение. С оглед на гореизложеното, унгарската федерация се опита да действа по спортен начин миналата седмица и въпреки, че главно поради феновете на унгарския национален отбор - не се съгласи с късната промяна на мястото и особено с решението при закрити врата, тя беше принудена да приеме решението и не коментира събитията публично.

Въпреки това, когато имаше пълен хаос около мястото няколко дни преди мача, трябва ясно да се заяви: Това, което организиращата мача федерация направи през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неоправдано и неспортсменско. Дори семейна почивка не може да бъде организирана по този начин, да не говорим за международен футболен мач с висок залог, включващ много хора и привличащ милиони. Българската федерация постави както УЕФА, така и унгарската федерация в невъзможна ситуация: възползвайки се от факта, че и двете организации имат предвид спортсменството и винаги се стремят да решат въпроса за квалификацията на терена.

Въз основа на правилата, ситуацията е ясна: Ако унгарският национален отбор не пътува до определеното в момента място, той ще загуби мача служебно, което очевидно е неприемлив вариант за всички обичащи футбола унгарци. Затова федерацията се адаптира към решението, унгарският тим утре заминава за София и излиза на терена в четвъртък. Ще направим всичко възможно да се преборим за класиране на Евро 2024, макар и с фенска подкрепа от разстояние."