Върджил ван Дайк от Ливърпул и националния отбор на Нидерландия плати сериозна сума, за да може националният тим за глухонеми на неговата страна да играе на най-големия форум във футбола.

През май в Бразилия е първенството, наречено дефолимпикс, където се състезават отборите, съставени от играчи с увреден слух. То е нещо като неофициален Мондиал.

Оказа се, че през януари, когато съставът е поискал сумата от министерството на спорта на Нидерландия, тя не е била предвидена в бюджета.

А единственият спонсор на отбора се е отказал да му помага заради огромни загуби по време на пандемията.

Така нидерландците нямаше как да отидат да играят на турнира в Бразилия, като само пътуването и нощувките за 21 дни са огромен разход.

Ван Дайк е научил от човек от федерацията на страната за неволите на отбора и се е намесил.

Той коментира случилото се пред местния "Де Телеграаф" така:

"Нямаше как да не ги подкрепя. Обсъдих със семейството си, както го правя винаги преди важно решение. Дарихме всичко, което е необходимо, за да отидат, да играят и да са спокойни там.

Освен това им дадох фланелката си от финала за Купата на лигата срещу Челси и през тази седмица ще я пуснат на търг, така ще набавят още средства за турнира. Радвам се за тях, те са на седмо място в световната ранглиста, спечелили са си правото да играят в Бразилия и щеше да е ужасно несправедливо да не го направят."

Според "Де Телеграаф" Ван Дайк е дарил около 140 000 евро на отбора, а от фланелката те се надяват да вземат още поне 10 000 евро.