Дългогодишният мениджър на Арсенал - Арсен Венгер, смята че отборът "е загубил духа" си при преместването си на новия стадион "Емирейтс" през 2006 година.

Тогава "артилеристите" напуснаха "Хайбъри", който бе с 39 хиляди седящи места, за да се настанят в новия си дом, който е на 500 метра от стария и събира 60 хиляди души.

Отборът от северен Лондон беше традиционен претендент за титлата във Висшата лига, когато игра на "Хайбъри", но след това формата му спадна и трябваше в повечето случаи да се задоволява само с топ 4, като в момента е десети в таблицата.

Венгер, който напусна тима след 22 години служба през 2018-а, изтъкна смяната на стадиона като причина за лошата форма след това, която вече продължава дълго.

"Преместихме се от "Хайбъри", който беше подобен на "Анфийлд" и там имаше особен дух. Построихме нов стадион, но така и не намерихме духа си отново. Нямаше как да е същият заради изискванията за сигурността. Дистанцията на трибуните от терена е по-голяма, за да влиза линейката. Всички тези неща не ни позволиха да възвърнем онази атмосфера", сподели французинът.

Думите му са по повод формата на Ливърпул, който е безгрешен на "Анфийлд" и победи Манчестър Юнайтед с 2:0.

Мърсисайдци преследват рекорда на Арсенал с шампионска титла в сезон без загуба.

"Виждате броя голове, който вкарват и който допускат. Много са добри. Играят интелигентен футбол, а играчите им взимат умни решения. Опитът ми от сезон без загуба е, вярата се зарежда от мисълта, че ако играеш добре, ще спечелиш мача. Това се достига трудно в отбора, защото ти трябва голяма серия, с която да изгониш страха от поражението. Те имат това в момента", добави Венгер.