Спортът е най-практикуваното средство за поддържане на физическата форма и неизменна част от воденето на един пълноценен живот.

Всички сме му се отдавали за малък или по-голям период от време и знаем, че колкото приятно и полезно занимание да е, толкова е и изискващ в много отношения.

Най-честото доказателство за това са многобройните травми, които получават не само професионалните спортисти, но и любителите.

Винаги го има риска да нараниш всевъзможни части от тялото си, които ще те извадят от строя за известно време. Дори и такива части, за които не си чувал, че съществуват.

Понякога тези травми са леки, но в други случаи могат да прекратят изцяло спортната ти кариера - независимо дали като професионална или любителска.

Най-честите контузии са навяхване, изкълчване, разтежение. Понякога идват заради недостатъчна загрявка преди активното движение, а друг път си е чиста форма на случайност. Може да проклинаме късмета си, само защото сме стъпили по неправилен начин в неподходящ момент.

Почти във всички спортове, в които има резки движения, травмите са неизбежен спътник на професионалния спортист. Това е валидно и за тези, в които на пръв поглед няма как да се нараниш. Имало е случаи дори в шампионатите по дартс и билярд, където движението е минимално.

Избрали сме 10-те спорта с най-голям риск от травми при ежеседмично практикуване:

  1. Екстремните скокове с мотор, скейтборд или велосипед

Това не е най-популярният и практикуван спорт в света, но рисковете са огромни. Състезателите политат на голяма височина и във въздуха правят различни комбинации, които изглеждат понякога сюрреалистични и невъзможни за постигане. Протекцията на тези спортисти се ограничава до каски, лакътници и наколенки, което не винаги помага при опасно падане. Няма гаранция, че ще паднеш на колелата на превозното средство. Понякога крайниците поемат цялата тежест.

  1. Фигурно пързаляне

Това е един от най-красивите спортове, но и най-опасните. Красивите пируети на леда на висока скорост могат да доведат до тежки падания, а примерите сред професионалистите са много. Всъщност, за да практикуваш този спорт, ти трябва да си професионалист, защото такива изпълнения са присъщи само на талантите. Когато говорим за двойките във фигурното пързаляне, рискът от контузии е още по-голям. Жената разчита на мъжа да я вдига, да я завърта и да улови, като същевременно трябва да внимават с приземяването на острите кънки.

  1. Баскетбол

Тук високоскоростните маневри с топка в ръце и непрестанното движение в различни посоки е предпоставка за множество травми. В господстващата индустрия на този спорт - НБА, контузиите са ежедневие и няма отбор, който да се похвали с напълно здрав състав в конкретен момент. Близо 15% от травмите са в глезените, а по 10% си поделят колената, коленните капачки и гръбначния стълб. Но в баскетболът няма част от тялото, която не можеш да си нараниш.

  1. Мотоциклетизъм

Валентино Роси, Марк Маркес, Мик Дуън - чували сме за големите шампиони в Moto GP, но никой от тях не се е разминавал с контузии в бляскавата си кариера. В мотоциклетния спорт рисковете са огромни и отново основната причина е голяма скорост. Падане с 300 км.ч на асфалт или чакъл винаги е стряскащо, независимо от протекцията, която носи облеклото.

  1. Зимни спортове

Всичко, което се кара на сняг, може да е опасно за здравето ти. Когато на ските или сноуборда се развива голямата скорост, паданията са адски опасни. За злощастен пример можем да дадем Михаел Шумахер, който в рамките на 20 години кара с 300 км/ч и в крайна сметка ските му отнеха пълноценния живот. В алпийските ски мнозина шампиони задълго прекратяваха кариерите си заради тежки падания.

  1. Хокей

И тук зимната температура е заимствана, но хокей може да се играе не само на лед, а и на трева - двете са достатъчно опасни по различни причини. Хокеят на лед противопоставя огромни атлети облечени в предпазители, които се блъскат на висока скорост - или в стената или един в друг. Тежките сблъсъци и нараняванията с острите кънки или стика често съпътстват мачовете. Опасно е и на тревата, където най-честите контузии са на гръбначни стълб заради непрестанната наведена стойка.

  1. Футбол

Обичаме да казваме на децата си, че юнак без рана не може, но изразът е валиден изцяло и за футболистите. Ритнитопковец без травма няма! Това си остава един от най-опасните спортове, макар и да е най-популярният в световен мащаб. Начините да се контузиш са многобройни и най-безобидният сблъсък или погрешно стъпване може да те извади задълго от строя.

  1. Ръгби / Американски футбол

Мъже по над 100 килограма се блъскат на максимална скорост и напомнят за биковете на арената. Счупени крайници, извадени рамена, разбити глави - атлетите тук ги приемат за нещо нормално и просто освобождават терена, когато се наложи. Сблъсъците в ръгбито, където няма предпазители по тялото са стряскащи. В американския футбол контузиите не са по-малко. И въпреки това двата спорта си остават сред най-джентълменските.

  1. Бокс

Два смъртни случая разтърсиха бокса през юли, а те вече са общо 12 за последните девет години. Този спорт за мнозина е твърде опасен и не трябва да се практикува. Това не му пречи да е сред най-популярните и с историческо значение. Опасно е във всички категории, а съперник, който може "да ти разклати камбаната" винаги може да се намери. Тук вече говорим за мозъчни сътресения и кръвоизливи, които понякога са фатални.

  1. Смесени бойни изкуства (ММА)

Бокс с голи ръце плюс употреба на лакти и колена няма как да доведат до нещо здравословно. В тази категория в лидер бързо се превърнаха смесените бойни изкуства (ММА), които във вида, в който ги познаваме, набраха популярност в края на миналия век. Тук правилата са по-малко спрямо другите бойни спортове и за участниците е по-лесно да нанесат тежка травма на съперника. Арбитрите гледат възможно най-бързо да спират мачовете, когато се налага, но нанесените травми често са неизлечими.

Истината е, че всеки един спорт може да бъде опасен при миг невнимание. Продължителната загрявка на мускулатурата, непрестанната концентрация и обезопасителните средства са единствените фактори, които могат да ограничат рисковете.

За загрявката може да си помогнем със загряващия гел на KRÄUTERHOF. В основата на формулата е витализиращият комплекс с креатин, кофеин, екстракти от червени лозови листа, дяволски нокът, див кестен, черен оман и арника, допълнени от камфор, ментол и загряващи съставки. Те съдействат за по-висока издръжливост и устойчивост.

Освежаващият спортен гел дава точно това, от което имате нужда веднага след тренировка - приятно охлаждащо преживяване под душа! Кофеин, ментол, пантенол и вит. В3 освежават тялото, подхранват кожата и възстановяват тонуса. Формулата е обогатена със специалния CellActive®complex с таурин, сибирски женшен и Cell-Boost Factor със зелени водорасли, хлорела и протеини от бяла лупина за по-висока издръжливост и устойчивост. Спортният душ гел има свеж, енергизиращ, спортен аромат, подходящ както за мъже, така и за жени.

При вече настъпили травми или просто дискомфорт може да използвате загряващия или охлаждащия спортен гел. Не забравяйте единствено, че загряващите продукти са противопоказни при възпаление - него третирайте с охлаждане. Във всички останали случаи - уморени или напрегнати мускули, болки в ставите и напрежение в гърба, кръста и крайниците, изборът зависи изцяло от вас.