Английската футболна федерация е получила примамлива оферта от 800 милиона паунда за "Уембли".

Предложението е от пакистанския милиардер Шахид Кхан, който е собственик на английския "Фулъм" и тимът по американски футбол - "Джаксънвил Ягуарс".

Ръководителите на английския футбол признаха, че разглеждат офертата, но до сделка може да се стигне, при определени условия.

Първото от тях е: "Уембли" да остане дом на английския национален тим.

Шахид Кхан и групата американски инвеститори, които стоят зад офертата пък възнамеряват да пренесат доста от мачовете по американски футбол в Лондон. Това се дължи на засилващия се интерес към спорта на Острова.

Лигата вече има споразумение и с "Тотнъм", според което новият стадион на "шпорите" трябва да приема минимум два мача от NFL на сезон за срок от десет години. При придобиване и на "Уембли", част от програмата на лигата буквално ще се премести в английската столица.

Медиите на Острова дори предполагат, че ако офертата бъде приета, това ще отвори вратите за създаването на първия отбор, член на NFL, извън САЩ.

Английската футболна асоциация все още дължи 142 милиона паунда за стадиона. Пълното му изплащане трябва да приключи през 2024 г. Той отвори врати през 2007 г., като изграждането му струваше 757 милиона паунда.