Главата на президентската админцстрация и популярен политик в Чехия - Вратислав Минарж, не остана безмълвен след расисткия скандал, в който бе замесен местният шампион Славия (Прага).

Припомняме, че централният бранител на клуба Ондрей Кудела отнесе наказание от 10 международния мача, като със сигурност ще пропусне Европейското първенство през лятото.

Причината е в предполагаема расистка обида спрямо финандския национал с африкански корени Глен Камара. Това се случи по време на мача междъ Славия и Глазгоу Рейнджърс в Лига Европа.

Политикът Минарж не спести критиките си към УЕФА, защото според него няма абсолютно никакви доказателства, че Кудела е обидил съперника си на расистка основа.

В случая за истина са взети само показанията на Камара, а чешкият зашитник Кудела е бил превърнат в жертва, за да се задоволят активистите. Възмущението му е свързано с факта, че в продължение на две седмици вече английските медии пишат за расисткия чешки футбол, което вреди на имиджа на страната, а и едва ли отговаря на истината.

Със сигурност и българите познаваме това чувство, защото ситуацията бе сходна след мача между България и Англия през 2019-а.

Вратислав Минарж написа писмо до УЕФА, а ето и някой от възраженията на политика:

"Говорим за абсолютно недоказан расизъм. Дори и инспекторът на УЕФА, който разпитва Ондрей Кудела не бе убеден във вината му. Въпреки това решиха да накажат един футболист, който по никакъв начин не е направил нещо нередно. Съсипвате живота на едно човешко същество.

Вие спирате хората от преследването на мечтите им. Той е на 34 и цял живот мечтае да играе за Чехия на голям форум. Това щеше да се случи през лятото, но вие го спряхте.

Превърнахте борбата срещу расизма в борба на бедните срещу богатите. Ние сме лошите, а вие с вашите сценки сте добрите.

Защо веднъж не обвинихте цветнокож играч в обидно отношение срещу някого. Убеден съм, че и такива случаи има. Явно не сте свикнали да го чувате, но чешкият футбол няма да коленичи. Нито един чешки спортист няма да коленичи в никакъв случай пред вас.

Важното е, че вие свършихте вашата работа, задоволихте ли групата активисти? Явно да, а жертвата е Ондрей Кудела".