Преди по-малко от година, в разгара на пандемията из Европа, футболната лига на Беларус доби неочаквана световна популярност.

Причината бе, че във времето на локдаун из Стария континент и спрян напълно спортен живот, само елитната дивизия на бившата съветска република провеждаше мачовете си. При това по програма и с фенове по трибуните.

Това бяха единствените футболни емоции за феновете в продължение на около месец и половина. Дори за няколко кръга скромното и скучновато откъм спортно-техническо качество първенство се излъчваше в доста страни по света, включително и в България.

Година по-късно обаче, разликата е огромна. Световната слава я няма, но зреят скандали. Само 10 дни преди старта на новия сезон в първенството в Беларус, то е раздирано от скандали и трусове. Те не са свързани с пандемията, а са изцяло продиктувани от политическата обстановка в страната.

Макар ограничения да няма и всеки фен да има правото да подкрепя отбора си на стадиона, 10-те основни фракции в страната обявиха бойкот на лигата.

Това е техният знак на протест срещу дългодишния президент Александър Лукашенко и начина, по който той управлява страната им.

В последните месеци протестите в Беларус не спират, а правителството направи десетки неправомерни протести на опозиционери, доста хора загубиха и живота си.

Това накара фенските организации на Динамо Минск, БАТЕ Борисов, Шахтьор Солигорск, Динамо Брест, Торпедо Минск, Слуцк, Витебск, Неман Гродно, Торпедо Белаз и Молоденчо да бойкотират първенството.

Те призоваха всеки фен в страната да не посещава спортните мероприятия, а стадионите в страната да останат празни.

"Смятаме за кощунство по отношение на репресираните в последната половин година да посещаваме стадионите. Нашите мисли са със загиналите и пострадалите за своята позиция членове на гражданското общество и техните семейства", се казва в декларацията на феновете.

Привържениците също така убеждават и самите футболисти да не излизат за мачовете, което на този етап обаче изглежда доста сложен план. Почти всеки тим в страната е финансиран от държавен завод или от местната община, заради което едва ли отделни играчи ще се противопоставят на Лукашенко.

Може би единственият вариант е ако има общ бойкот на всички играчи, но такива изгледи няма.

От подобно нещо си изпати младият талант на страната Иля Шкурин, който играе за руския гранд ЦСКА (Москва).

Той открито заяви позиция в подкрепа на протестите и против Лукашенко, което му коства мястото в националния отбор.

И това изглежда ще остане така, поне докато няма смяна на режима на управление в страната.