Смъртта на футболната легенда Диего Марадона продължава да поражда доста въпросителни, а семейството на аржентинеца, както и милионите му фенове търсят своите отговори.

Под прицел към момента е лекуващият му лекар Алберто Луке, срещу когото тече разследване, като властите допускат възможна небрежност в действията му.

Той вече бе уличен във фалшифициране на подписи покрай работата си с Марадона, а сега в Аржентина се появиха аудио записи от първите минути след смъртта на футболната легенда.

Изключвайки обаждането до спешна помощ, това са първите два разговора, свързани със смъртта на Марадона. Това, което предизвика реакции и възмущение, е начинът, по който доктор Луке нарича пациента си "дебелия".

Първият разговор е между психиатъра на Марадона - Аугустина Косачов, която е една от първите, влязла в стаята на мъртвата вече легенда. Минути след идването на линейката тя звъни на лекуващия му лекар Алберто Луке, за да му съобщи за случилото се.

"Влязохме в стаята и той беше студен. Опитахме да направим сърдечен масаж около 10-15 минути. Сякаш за момент успя да възвърне част от температурата си, а после дойде линейката. Мисля, че тази линейка се забави, можеше да бъде по-бърза.  В момента те още са с него, но не ми казват нищо, не знам какво се случва", казва Аугустина Косачов.

 

От отсрещната страна на слушалката тя чува: "Направихме, каквото можахме. Близките му бяха наясно с рисковете и случващото се. Той беше труден и сложен пациент. Искам да знам, ако някой иска нещо от нас или ни обвинява, аз вече пътувам към вас".

Минута след края на този разговор, доктор Алберто Луке звъни на свой колега, като му казва:

"Изглежда е получил сърдечен арест и всичко отиде по дяволите, дебелият умира. Нямам ясно идея какво точно става, защото пътувам. Но по всичко изглежда, че е мъртъв, той е мъртъв"