Пет години по-късно, вече има осъден за смъртта на бившия английски нападател Дейлиън Аткинсън.

Бившият нападател на Астън Вила, който е един от любимците на феновете от началото на 90-те, почина от сърдечен удар през лятото на 2016-а.

Тогава след спречкване пред нощен клуб, полицай удари Аткинсън с електрошок, причинил инфаркта около 30 минути по-късно. Разследването и съдебните дела обаче разкриха съвсе различни подробности, заради които полицаят Бенджамин Монк бе осъден за убийство.

Първото обвинение срещу полицая е, че е държал електрошока около 33 секунди, което е 6-7 пъти над допустимото време.

Още по-уцасяващото се случило след това, когато Аткинсън се свлякъл на земята, а полицят го изритал два пъти директно в главата, сякаш е футболна топка.

По обувките на полицаят също така е имало кръв на Аткънсън, а пристигнал на мястото парамедик даде показания, според които самият полицай си признал, че е ритнал жертвата при пристигането на линейката.

Показания по делото са давали и други свидетели на случилото се.

Все още обаче не може да се докажат обвиненията срещу полицай Елън Бети-Смит, която според някои от свидетелите е удряла Аткинсън с палката си, докато той е на земята.

Смъртта на бившия играч шокира футболната общественост през 2016-а, но бе приета най-тежко от феновете на Астън Вила.

Аткинсън е с основна роля за спечелената Купа на Лигата от тима през 1994-а, като феновете на Вила доста пъти издигаха транспаранти с призив за справедливост и наказание за убийците на техния любимец.