В нощта на неделя срещу понеделник българско време едно събитие ще привлече вниманието на стотици милиони по света - и то не само спортни фенове.

Традиционният финал в американския футбор Супербоул е шоу, което се гледа от хора, които искат да видят спектакъл и ефекти, а не само това, което показват на игрището отборите.

Самият спорт продължава да е профилиран основно за аудитория в Щатите, но вече набира популярност и по света.

Но зрелището на почивката, когато някои от най-известните звезди в шоубизнеса изнасят мини конценти, си е отделна атракция в цялото събитие. А и на всичко отгоре, тази година Супербоул е в Лас Вегас...

Но около мача на мачовете в НФЛ се роди вихрушка от теории на конспирацията, която стигна дори до мейнстрийм медиите на Щатите, а се наложи и официални лица от лигата да коментират.

Лас Вегас се готви за Супербоул

Снимка: AP/БТА

Толкова силни са слуховете, заляли социални медии и интернет пространството.

"Това са пълни глупости - коментира шефът на НФЛ Роджър Годуел. - Не съм сценарист. И направо ми е смешно какви неща сглобяват хората като постановка и предварителни сценарии. Дори не си струва да говоря по тази тема, но ме заливат въпроси за нея от дни. Направо е несериозно."

Двубоят на терена ще е между Сан Франциско и Канзас Сити, а в отбора на вторите играе Травис Келси. Той е гадже на Тейлър Суифт и тяхната история от няколко месеца не слиза от първите страници на световните медии.

Звездата от сцената със стотици милиони почитатели не пропуска мач на любимия от септември насам и популярността на НФЛ покрай нея нарасна още повече. Не, че и досега спортът не се радваше на такава, но ефектът "Суифт" е много осезаем.

Това е и първата теория на конспирацията:

"Нещата бяха нагласени така, че Тейлър Суифт да е на Супербоул, той е в Лас Вегас, а шоуто ще е в пъти по-ярко, ако тя е там". Хората от медията, която излъчва мача - CBS, сравниха това, че Канзас Сити (и съответно Суифт) ще са на финала, с "благословия свише" за рейтингите на предаването и аудиторията. Всички печелят - това ще е най-гледаният Супербоул, тя ще бъде показана в кадър поне 50 пъти, а Вегас обича такива неща. Зрителите - също.

Не е ясно какво мислят за тази теория в Бъфало и Балтимор - отборите, през които мина като гост Канзас Сити в плейофите, за да стигне Супербоул. А и - все пак това е действащият шампион, който ще играе четвъртия си финал за пет сезона. На предишните три не му трябваше Тейлър Суифт, за да ги достигне (и да спечели два от тях).

"Тейлър е невероятна в това, което прави - каза по тази тема Годуел. - Радваме се, че ходи на мачове, защото това добавя към популярността на лигата и нейното реноме. Травис и Тейлър са млади хора, които изглеждат много щастливи заедно. Какво по-хубаво от това?"

Теориите не спират дотук - че Канзас е на финал заради Суифт, а вероятно и ще го спечели във Вегас, за да има хепиенд историята.

Лас Вегас се готви за Супербоул - фонтаните пред прочутия хотел "Беладжо" осъмнаха със статуя на купата "Винс Ломбарди" във водата

Снимка: AP/БТА

Другата е още по-мистична и бомбастична. Тя е, че Супербоул, Тейлър и цялата "организация" е част от заговор, който да помогне на Джо Байдън да спечели президентските избори. И, не - това не е шега.

Сайтове, влогове, блогове и социални мрежи гърмят по темата. Суперзвездата от шоубизнеса е изявен и открит привърженик на Демократите, като през годините Суифт направи щедри дарения за каузата на тази партия.

Бе и активна в кампанията за избора на Байдън. През ноември идва нова битка на президента с претендента Доналд Тръмп, а медии, близки до Републиканците, открито пишат, че триумф на Канзас Сити (разбирай - плюс историята като от приказките на Келси и Суифт), ще е силен аргумент в кампанията, а и ще повлияе пряко на избирателите.

Като цяло, и това звучи точно както го определят - като теория на конспирацията.

Тя стига дотам, че в популярно сутрешно предаване по телевизия в Щатите Тейлър бе наречена "оръжие на Пентагона", като се припомни щедрото и дарение и откритата пропаганда в полза на Байдън. А Келси бе "аташиран" към цялата теория с това, че е основно лице на рекламите на фармацевтичната компания Pfizer с ваксините срещу ковид. А немалка част от последователите на Тръмп афишират гръмогласно, че са противници на цялата кампания с ваксинирането и антипандемичните мерки.

С две думи - ако Супербоул и досега бе достатъчно любопитен и чакан с интерес, нещата вече стават още по-интригуващи. За съжаление, не по спортни причини. Но всяка теория на конспирацията заслужава поне внимание, най-малкото, защото е нещо различно от рутинните информации около едно спортно събитие.

Преди Супербоул - трофеят и екипите на двата отбора

Снимка: AP/БТА