Преди малко повече от година на Виланова, тогава помощник на Хосеп Гуардиола, бе открит тумор на паротидната жлеза на гърлото. След операция, туморът бе премахнат на 22 ноември, след което 42-годишният треньор се върна на скамейката, а впоследствие бе назначен и за старши треньор.

Клубът отмени всички тренировки, коледната вечеря, и плановете за пресконференция на Сандро Росей. "Ел Мундо Депортиво" първи разбра защо Барселона изведнъж отмени всички дейности, докато останалите медии в Испания, и дори "Марка" нямаше никакви детайли.

В 13.37 часа българско време от Барселона потвърдиха за медиите, че става дума за връщане на раковото заболяване, информира Гонг. След операцията през ноември 2011-та, Виланова премина куп медицински изследвания, които да потвърдят, че той е излекуван, и може отново да седне на треньорската скамейка.

Той се завърна само след около месец до Пеп Гуардиола, макар че в началото не присъстваше на всеки мач, и не пътува за Световното клубно първенство. През лятото, след напускането на Гуардиола, Барселона заложи на неговата дясна ръка, и подписа договор с Виланова за две години като старши треньор. Длъжност, която сега Тито Виланова ще напусне, за да се бори отново с коварната болест.

Тито Виланова вече е претърпял спешна операция, след като стана ясно, че раковото му заболяване се е възвърнало.

"По-късно днес ще излезем с ново изявление. До тогава няма да има повече новини от клуба по въпроса. Съжаляваме за причиненото неудобство след отмяната на всички тренировки на клуба, коледната вечеря и пресконференцията на Сандро Росел", се казва в изявление на каталунския гранд.

Жорди Роура е временният треньор на Барселона, след като малко по-рано днес стана ясно, че Тито Виланова няма да може да води тима по здравословни причини.

Вторият треньор на Барса ще изведе тима в срещата срещу Валядолид.