В мач от петия кръг на елитната надпревара, момчетата на Майкъл Апълтън се наложиха с 1:0, а в герой за Роувърс се превърна Колин Казим Ричардс, който реализира единственият гол в мача.

Блекбърн отстранява Арсенал от този етап на турнира за втори път, след като го направи и през 2007 година. Това е първият път в турнира, в който Арсенал, под ръководството на Арсен Венгер, отпада от по-нискоразреден тим.

Очаквано домакините от Арсенал бяха далеч по-активният тим на терена, но блестящата игра в отбрана на гостите и решителните намеси на вратаря на Блекбърн Джейк Кийн, отказаха "артилеристите" за нещо повече в този двубой.  Жервиньо пропусна най-добрата ситуация за домакините през първото полувреме, а през втората част Томаш Росицки нямаше късмет и стреля в гредата.

Решителният момент в срещата дойде в 72-ата минута, когато удар на Мартин Олсон бе отразен от стража на домакините, топката попадна в Казим Ричардс, който без забавяне стреля, коженото кълбо тупна и се отклони в левия страничен стълб на вратата преди да влезе в мрежата за 0:1.

Само минута по-рано, наставникът на домакините извърши цели три смени в състава си. В заключителните моменти на мача, футболистите на Арсенал осъществиха стихиен натиск, но самопожертвувателната игра на гостите даде резултат, като успяха да запазят преднината си до края.

След отпадането си от ФА Къп, единственият шанс Арсенал да прекъсне осемте години без трофей, е Шампионската лига, където "артилеристите" ще имат тежка задача срещу Байерн Мюнхен.