Това е спортна трагедия. Да, да - думите не са твърде силни. "Апокалипсис", написа веднага след края спортната библия на страната "Гадзета дело спорт" в своето онлайн издание.

Капитанът Джиджи Буфон се разплака пред камерата на RAI, опитвайки се да говори. На 40 години, този великан на играта пропуска Световното, което трябваше да е последен гастрол за него. Буфон се отказа от националния веднага след провала. Вечерта остава паметна с мач, който без да има голове и зрелищни изпълнения пред вратите, бе класика със страстта и невероятния дух, с който играха двата отбора. Това бе война на футболния терен.

"Сан Сиро" вреше и кипеше, шведският химн бе освиркан зловещо и дори грозно, а играчите се захапаха от първата минута. Мачът завърши с 9 жълти картона, като поне още толкова бяха спестени. Италия обсади вратата на гостите и прати към нея 23 удара, но чистите положения не бяха много.

Чиро Имобиле изпусна в средата на първото полувреме, Алесандро Флоренци стреля остро отблизо в края на първата част, а в края удари на Ел Шаарауи и Пароло бяха близо до гола. Шведите бяха подвижна жълта крепост и бранеха вратата с упоритост, достойна за уважение.

Два пъти през първото полувреме те поискаха дузпа, като и в двата случая имаха право след игра с ръка на Дармиан и Жоржиньо. Италианците също два пъти искаха наказателен удар от рефера Матеу Лаос, като и в техните претенции имаше доста смисъл и аргументи. Дузпи не бяха дадени, голове също нямаше.

Италия пропуска Световно първенство за първи път от 1958 г., когато е изпреварена от Северна Ирландия за финалите. Тогава провалът е наречен "позор". А самото първенство е ... в Швеция! Сега вероятно определенията ще са същите, след като се започна от "апокалипсис".