След вчерашния си Изпълком, БФС прие Концепция за развитие на детско-юношеския футбол, както и няколко правила свързани с лицензирането и допинг контрола на отборите.

В дъното на официалното съобщение, сред последните изречения от родната централа, обаче бе и едно странно правило, което предизвика вълна от противоречиви реакции.

То гласи: "Треньорската школа за забрана участието на вратари с паспорти от държави извън Европейския съюз в професионалния ни футбол от началото на състезателната 2020/2021 година".

Ясно е, че това правило има за основна цел повече родни вратари да пазят на отборите в Първа лига.

А и в самата идея за повече родни играчи в елитните ни тимове няма нищо лошо. Дори напротив, със сигурност всеки фен предпочита да вижда в любимия си тим местни футболисти.

Страхотни примери в това отношение виждаме недалеч от нас. Цървена Звезда, Партизан и Динамо (Загреб) играят в групите на европейските турнири със 7-8 свои момчета.

Неслучайно сърби и хървати биват продавани за милиони всеки трансферен прозорец.

Въпросът тук е точно вратарите ли са проблемът на родния футбол?

Не от вчера или днес, у нас има ограничение за състезатели извън Европейския съюз. Всеки тим можеше да картотекира по 5 такива играчи, а да пуска едновременно на терена само по трима.

Защо изведнъж гилотината падна само върху вратарите?

При това, правилото е половинчато заради уточнението - "извън ЕС".

То по никакъв начин не гарантира, че на вратата на клубовете от следващия сезон ще има българи.

Правилото обаче идва в момент, когато титулярните вратари на Левски и ЦСКА са именно в графата "извън Европейския съюз".

Черногорският национал Милан Миятович захапа титулярното място на "Герена", а с добрите си мачове няма изгледи да го пусне.

В ЦСКА пък от няколко двубоя пази бразилецът Густаво Бусато.

Снимка: cska.bg

Тези вратари имат честта да играят в двата най-големи отбори у нас, но от вчера БФС все едно им каза: "Момчета, не сте желани тук".

Така Левски и ЦСКА знаят, че със сигурност трябва да продадат вратарите си през лятото. Ако пък няма купувач, то ще трябва да разтрогват договорите си с тях. При такава ситуация Миятович и Бусато ще са в пълното право да си поискат дължимите заплати, което би било удар по двата гранда.

И когато правилото влезе в сила, може би в ЦСКА ще пази Витаускас Черниаускас - литовец. Лудогорец може да продължи да залага на Ренан, който има български паспорт. В Берое от няколко години пази Душан Перниш - словак.

Три примера, че това правило по никакъв начин не гарантира наличието на повече българи. А да въвеждаме правила за защита на гражданите от Европейския съюз във футбола ни, едва ли е решаване на неговите проблеми.

Да, в момента Красимир Балъков се сблъсква именно с вратарски проблем. Той повика Пламен Илиев - резерва за Лудогорец в последните мачове. Другите повиквателни отидоха за Николай Михайлов, който има само един двубой за Левски през сезона, както и 38-годишният Христо Иванов от Етър.

Селекционерът имаше няколко други опции, към които не се обърна, но не това е основната тема.

Забраняването на няколко определени вратари да играят у нас не е ключ към решението на проблема. Нали има правило за трима титуляри извън ЕС? Нека треньорите си решават дали те да са на вратата, или на някой друг пост.

Разбира се, че трябва да се търси начин за налагането на все повече и повече българи, но не изглежда точно това да е начинът.

Снимка: Bulphoto