Евро 2024 вече върви на пълни обороти, а гледките от видеомонтажите за отделните градове са красиви - десетки хиляди фенове, огромни зони за тях, много бира, песни и забава. Има ги и инцидентите, разбира се, неизменна част от футбола на ниво национални отбори от години. Но са единични.

И това първенство на континента е най-вече празник, а Германия доказва за пореден път, че вероятно няма конкуренция не само в Европа, но и в света, като възможности да организира и приеме такъв турнир.

Което не е никак лесна работа.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ПЕТТЕ СТАДИОНА НА ВТОРОДИВИЗИОННИ ОТБОРИ, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ТУРНИРА>>>

Инфраструктурно, страната е подготвена не за едно, а за две такива първенства едновременно. Куриозен донякъде, но наистина впечатляващ е фактът, че пет от стадионите за мачовете на Евро 2024 всъщност не са арени на първодивизионен футбол.

Арената в столицата прие Испания - Хърватия в събота

Снимка: Getty Images

Да, да - точно така. Когато свършат емоциите на шампионата на Европа и се завърне клубният футбол, в Кьолн, Дюселдорф, Берлин, Хамбург и Гелзенкирхен няма да гледат елитните отбори дори в своята държава. На тези стадиони играят отбори от Втора Бундеслига.

Невероятно е, но Германия разполага поне с 20 стадиона, достойни и отговарящи на критериите да са сцени на мачове от световно или европейско.

В събота гледахме карнавал с две от най-шумните и ярки агитки в Кьолн, където Швейцария би Унгария с 3:1. Мачът се игра на "Rhein Energie Stadion", както е известен по време на сезона в клубния футбол стадионът. Винаги местните са го наричали просто "Мьонгенсдорфен", а УЕФА го прекръсти само в рамките на европейското на стадион "Кьолн".

Няма право да носи име на спонсор, докато тече турнирът.

Кьолн изпадна във Втора Бундеслига през май и това реално си е арена "второ ниво". А е страхотен 43-хиляден стадион с всички функционални удобства и съоръжения за голямо първенство.

Пак в събота гледахме как Испания унищожи за едно полувреме Хърватия пред над 50 000 невярващи фенове на "ватрените" (3:0). Мачът се игра в Берлин на Олимпийския стадион, който ще приеме и финала.

За първи път в историята на европейските първенства трофеят ще се връчи на арена, на която не играе тим от елитното ниво на местния футбол.

Достолепният бетонен гигант "Олимпиащадион" в Берлин чака финала на 14 юли.

Снимка: Getty images

Херта, който стопанисва легендарния стадион в столицата, е втородивизионен. Но какво съоръжение само - построено за Олимпиадата през 1936-а и една от гордостите на Третия райх като строително постижение, и днес бетонният гигант е един от символите на Берлин. Но на него играят отбори от второто ниво, въпреки това...

В неделя Нидерландия и Полша наводниха пристанищния Хамбург с над 150 000 свои фенове, а мачът също бе много приятен (2:1 за "лалетата"). Но страхотният стадион "Фолкспаркщадион", близо 50-хиляден. Славният Хамбургер Шпорферайн играе тук, но и той, както и не по-малко славния Кьолн, е във втора лига. И през следващия сезон пак ще е там, след като HSV пак не успя да се върне в елита.

В неделя вечерта Англия и Сърбия направиха здрав мач в Гелзенкирхен на един от най-култовите стадиони не само в Германия. Британците биха с 1:0 на 50-хилядния "Арена ауф Шалке", където кралскосините от Шалке продължават своите мъки за завръщане в елита. Там, където според техните фенове, задължително принадлежат.

Да, но реалностите са други. Специално в Гелзенкирхен ситуацията като футболно бъдеще не изглежда никак розова, независимо, че стадионът е на световно ниво. Години наред Шалке бе зависим и се осланяше на огромен рекламен договор с "Газпром", който бе скъсан след руската инвазия в Украйна през 2022-ра. От тогава клубът има големи проблеми да намери достатъчно средства и да запълни зейналата яма в бюджета.

В понеделник вечерта ще видим дебюта на първенството на един от големите фаворити Франция. Мачът срещу Австрия е в Дюселдорф, на прекрасния 47-хиляден "Дюселдорф Арена". Там играе един от най-подкрепяните и популярни отбори на Германия - Фортуна. Също част от Втора Бундеслига, след като не успя да спечели плейофите и да влезе в елита преди месец.

Е, такова нещо помните ли? Европейско (или световно) с пет стадиона - от общо 10, на които не играят елитни отбори в страната-домакин?! И ние не помним. А и фактът, че финалът ще е на арена на втородивизионен клуб, остава исторически. А и говори за едно. Като сила на инфраструктура и възможности за организация, Германия остава еталон за всички.

Защото, как да не си зададеш въпроса:

На германците, след като такива са им стадионите във Втора лига, какви ли са им арените в Първа?

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ ПЕТТЕ СТАДИОНА НА ВТОРОДИВИЗИОННИ ОТБОРИ, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ТУРНИРА>>>

Домът на втородивизионния Кьолн вече бе арена на голям сблъсък - Унгария срещу Швейцария.

Снимка: Getty Images