Олимпийските игри в Токио отминаха, а в първите дни след закриващата церемония реакциите, анализите и статистиките не спират.

Вече ви показахме в цифри и сравнения как се представи родната делегация и къде се намираме с нашите 6 медала спрямо останалите държави.

Естествено, че Олимпиадата за България бе успешна, но каква бе тя за водещите сили в спортния свят?

Ясно е - №1 по медали стана САЩ със своите общо 113 отличия. 39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови. Така Щатите печелят шест от последните седем Олимпиади в крайното класиране по медали.

Само с един златен медал по-малко, на второто място се нареди Китай, а топ 6 допълниха Япония, Великобритания, Руския олимпийски комитет и Австралия.

Подобно на САЩ, Китай и Русия, в случая представена с името Руски олимпийски комитет, са единствените страни, които в тези последни седем олимпийски игри неизменно бяха в топ пет на подреждането.

Снимка: Getty images

В този период Китай има първо място на домашните игри през 2008-а, три втори места, две трети и едно четвъртo.

Русия пък продължава да търпи регрес в независимата си история, след като започна с две втори места, след това имаше две трети, после две четвърти, а сега завърши на пето място в подреждането.

От тези топ нации за първи път в последните шест Олимпиади не виждаме Германия в топ 6 нациите, което се прие като изненада, а от немците като голямо разочарование.

Последният случай, когато страната не бе в топ 6 по медали, бе през 1956-а.

За домакините от Япония, които завоюваха общо 58 медала, 27 от които златни, това бяха най-успешните игри след предишното домакинство на Токио през 1964-а и Олимпиада в Мексико четири години по-късно.

Иначе извън тези топ 6, най-успешата лятна Олимпиада в историята си изпрати Италия със спечелените 40 медала. 10 от тях бяха златни, 10 сребърни и 20 бронзови.

Снимка: Getty images

Най-силните си игри изпратиха още страни като Нидерландия (36 медала), Нова Зеландия (20) и Бразилия (21).

Във вечната ранглиста по медали, Япония и Австралия успяха да изпреварят вече несъществуваща Източна Германия. Така в челото, от бившите вече страни остана само СССР - на второто място, но с доста солидно предимство по медали пред преследвачите си.

Естествено, че САЩ е №1 със своите 2636 медала, 1061 от които златни. СССР следва с 395 златни, със 110 повече от третата страна - Великобритания.

Топ 10 допълват Китай, Франция, Италия, Германия, Унгария, Япония и Австралия.

Както добре знаем, за разлика от футбола, МОК не признава Русия за наследник на успехите на СССР, Германия на ФРГ и ГДР, Чехия на Чехословакия и Сърбия на Югославия.

Сред атлетите №1 в Токио бе американската звезда в плуването Кейлъб Дресел, който спечели пет златни медала. Следват го австралийските му колежки от басейна - Емма Макиоун (4 златни и 3 бронза) и Кайли Макиоун (3 златни и 1 бронз).

Общо 180 атлети пък ще се приберат у дома с повече от един медал.

Снимка: Getty Images

В Токио паднаха и 22 световни рекорда, което е с пет по-малко сравнение с тези в Рио преди пет години.

7 от тези рекорди бяха в колоезденето на писта, пет в плуването, четири във вдигането на тежести, три в леката атлетика, един в стрелбата и един в спортното катерене.

В леката атлетика особено впечатляващ бе рекордът на норвежеца Карстен Варнхолм в бягането на 400 метри с препятсвия. Този финал бе определен като един от най-великите в историята, защото освен победителят, под досегашния рекорд паднаха и двамата му подгласници.

Юлимар Рохас от Венецуела разби на пух и прах най-доброто постижение в тройния скок при дамите, подобрявайки го със 17 сантиметра.

Рекорд постави и американката Сидни Маклафлин на 400 метра с препятствия.

В плуването рекордите бяха на Кейлъб Дресел на 100 метра бътерфлай, щафетата на САЩ на 4х100 съчетано, дамската щафета на Австралия на 4х100 свободен стил, щафетата на Китай на 4х200 свободен стил, Татяна Шоенмакер от ЮАР на 200 метра бруст, както и смесената щафета на Великобритания на 4х100 съчетано плуване.

Три от тези 22 рекорда принадлежат на грузинския щангист Ласа Талакадзе. В най-тежката категория той се превърна в първия, изхвърлил 223 кг, след това в първия изтласкал 265 кг, а това съответно му донесе и рекорд за най-голям общ двубой.

И в Токио имаше нации, които бяха сила почти само в един конкретен спорт. Това са държави с над пет медала, половината от които са спечелени само в един от секторите.

Такива са Ямайка и Кения в леката атлетика, а изненадващо и Полша показа страхотни бегачи и завоюва медали в атлетиката.

Иран взе повечето си отличия в борбата, Грузия - в джудото, а Индонезия - във вдигането на тежести.

Снимка: Getty images