В близо 80-годишната си история българското ветроходство има великолепния шанс да получи вдъхновяващ тласък в развитието си. Той се открива след страхотното и бързо развитие на ежегодната президентска регата на Република Турция, която събира елита на световните яхтсмени, а в плановете на организаторите влиза възможността маршрутът ѝ съвсем скоро да промени трасето, по което се провежда състезанието и да включи Варна като една от ключовите точки на регатата.

"От няколко години обмислям възможността да променим трасето. Знаете, че правим ежегодната регата под патронажа на президента Ердоган в две части. Втората винаги е в Истнабул, а маршрутът, който ни изкушава е с посока Варна.", това сподели основателят на Президентската регата Екрем Йемлиханоглу.

снимки: Go Turkiye

Пред медии от България, САЩ, Ирландия, Германия и Испания директорът на състезанието добави още:

"Вероятно ще имаме нужда от още разговори и с българската страна, но това определено ще вдигне нивото на състезанието. Не търсим просто разнообразие, но и възможно най-динамични условия за всички екипажи"

Самият Йемлиханоглу е човекът, чиято идея дава старт на най-бързо развиващото се състезание в този спорт. А идеята тръгва от неговия подход в бизнеса "а защо не?"

"А защо не?! Казах си го след години плаване по целия свят. Състезавал съм се и още го правя навсякъде, където мога. Америка, Карибите, Италия, Средиземноморието, Океания... Но в един момент, с цялото ми уважение към всички популярни маршрути и състезания, си казах - добре, условията са идентични всяка година, започва да става еднообразно и за екипажите. Защо не направя нещо в родината си?"

И така преди 4 години Екрем осъществява идеята си със състезание в две части, първата от които с маршрут Мармарис - Бодрум. Там, където морето е толкова непредвидимо, че дори и опитни яхтсмени и скипери в този спорт трудно могат да предвидят условията за плаване. Вятърът сменя скоростта и посоката си с несравними с нито една друга дестинация темпове. А това прави и състезанието едно от най-оспорваните и непредвидими турове за световния елит.

За разлика от миналогодишното издание, този път не видяхме български екипажи в състезанието. По-точно в първия му етап. Представители на 14 държави, над 400 спортисти от 45 тима се впуснаха в различните дисциплини, а в най-престижния клас първото място грабнаха представители на Русия. Вторият етап в Истанбул предстои тази есен, а предварителните заявки за участие надминават всички очаквания на организаторите, които се канят да надминат всички досегашни рамки на състезанието. Разбира се, това не е случайно в годината, в която Република Турция чества своята 100 годишнина през октомври.

Трагичен инцидент беляза състезанието, след като в разгара му турският скипер Мустафа Ерол получи сърдечен удар и загуби живота си на своята лодка. Цялата общност отдаде почит на загиналия спортист, а по време на церемонията по награждаване, проведена в най-голямата историческа забележителност в региона - замъка в Бодрум, няколко от победителите в различните категории посветиха успеха си на Ерол. 

"Разговарях със съпругата на Мустафа. Поднесох ѝ съболезнования, а тя ми каза "Мустафа би искал да си отиде точно във водата - това беше животът му". Ако трябва да бъда честен - същото важи и за мен", завърши директорът на състезанието Екрем Йемлиханоглу.

"Тази година не съм търсил допълнително финансиране от държавата. След трагедията, която сполетя турския народ с поредното земетресение, в момент, в който трябва да се помага на семейства и хиляди хора, загубили свои близки и своите домове, някак не намирам за морално да търся пари за състезание. Да, не е лесно да организираш събитие с такъв мащаб, но получих подкрепа и от бизнеса. Наистина ще се радвам скоро във втория етап да се плава до Варна и обратно до Истанбул, а когато това стане факт, сред първите ВИП гости, които ще поканя са братя Братоеви. Нали ги познаваш? Волейболисти и мои приятели!" Така отново с българска връзка завърши разговора на Йемлиханоглу с журналисти от dir.bg и trud.bg.

снимки: Go Turkiye