Винаги трябва да имаш страст - страст и търпение.

Тези думи вероятно най-добре описват жената, която промени спортната гимнастика завинаги. 

На 18 юли 1976 година едва 14-годишната Надя Елена Команечи стана първата гимнастичка в олимпийската история, която получи перфекната оценка - 10.000.

На зрителите в "Монреал Форум" обаче им трябва малко време, за да осъзнаят, че са станали свидетели как се пише история. 

Вижте снимки

Малката румънка пристига на Олимпийските игри в Канада, след като вече е шокирала света на спортната гимнастика. Година по-рано 13-годишната Надя печели титлите в многобоя и на прескок, греда и успоредка на Европейското първенство. В Монреал обаче, крехкото момиче с вързана на опашка коса, като че ли е по-развълнувано от факта, че има цветни чорапи и може да прави балончета с дъвка. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Като порцеланова статуетка, 39-килограмовата Команечи има големи кафяви очи, които никога не изразяват емоция. За разлика от Олга Корбут (четирикратна олимпийска шампионка и звездата в отбора на СССР-бел.ред), Надя е гимнастичка, която отказва да флиртува с публиката и да се впечатлява от аплодисментите. Зрителите на Олимпийските игри може и да не се влюбят в нея, но ще останат възхитени от невероятната й акробатика", пише "Ню Йорк Таймс" преди старта на гимнастическия турнир в Монреал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Когато завърших упражнението си на смесената успоредка си помислих, че съм се справила добре, но не си й представях това, което се случи", връща се в спомените самата Надя.

А това, което се случва на светлинното табло, хвърля в смут цялата зала. Минути след приземяването на 14-годишната гимнастичка, на таблото се изписва оценка 1.00. Треньорът на румънката - Бела Кароли иска обяснение от съдиите. Публиката е притихнала. И тогава гласът на диктора обявява резултата - перфектното 10.000 - оценка, която до този момент е смятана за невъзможна.

Най-високата оценка на Олимпийски игри преди тези в Монреал е 9.950. Затова и светлинните табла на компанията "Омега", която ги произвежда от 1932 година, не предоставят възможност за изписването на перфектния резултат. 

До края на Олимпийските игри в Монреал румънката, която е най-младата олимпийска шампионка, получава общо седем пълни десетки, като печели три златни, един сребърен и един бронзов медали.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Празненствата продължават два дни. След това Бела и Марта Кароли връщат Надя в залата. А за всяка успешна тренировка, шампионката получава...захарно петле. 

Години по-късно в своята книга Надя Команечи пише: "Знаете ли нещо за моята родина? Не можеш да кажеш, че познаваш някого, ако не знаеш откъде идва. Такава съм, каквито са и сънародниците ми. Аз съм продукт от техните войни, революции, падения и триумфи. Ако искате да ме опознаете, трябва да познавате румънците, защото моят дух бе изграден от техните преживявания". 

Embed from Getty Images