Тенисистите, които са поставени под 14-дневен строг локдаун в Мелбърн, трябва да получат някакви преференции. Това заяви пред "Ройтерс" треньорът на Стан Вавринка Даниел Валверду.

Заради коронавируса над 70 играчи са заключени в стаите си и нямат възможност да тренират пълноценно преди Откритото първенство на Австралия, което ще се проведе от 8 до 21 февруари. Останалите играчи, които са имали късмета да не пътуват в самолет със заразени от Covid-19, имат право да тренират по 5 часа на ден, което според Валверду поставя двете групи в неравностойно положение.

"Всичко, което можем да направим, е да смекчим обстоятелствата, тъй като няма как тези две групи да бъдат постaвени при напълно равни начала", каза Валверду, който е бивш треньор на Григор Димитров.

"Щом излязат от карантината, тези тенисисти ще имат максимум ден или два, преди да играят първите си мачове. Мисля, че организаторите могат да им осигурят поне един допълнителен ден при изготвянето на програмата. Мисля, че това е честно и се надявам тенис средите да подкрепят това предложение", заяви 34-годишният венецуелец.

"Програмата, възможност за допълнителни занимания, по-дълги тренировки - това са все неща, върху които може да се помисли. Избягването на мачове в най-горещото време от деня също е някаква опция", добави треньорът, който не е в групата на тези под тежка карантина и може да тренира с Вавринка по 5 часа дневно.