Бившата руска тенисистка Светлана Бичкова има 15 участия в основната схема на турнири от Големия шлем, а най-доброто ѝ класиране в световната ранглиста е №66.

Тя направи сензацията на US Open през 2005 година, отстранявайки защитаващата титлата си Светлана Кузнецова още в първия кръг - абсолютен прецедент в историята на турнира към онзи момент.

Сега, вече от другата страна на крайната линия, Бичкова разкрива защо всъщност се е отказала през 2016 година, когато е на 31 години и все още има време в спорта пред себе си. Нервен изблик и загуба на контрол обаче слагат край на всичко за нея по време на турнир в Китай през ноември предходната година - срещу Кристина Кучова от Словакия.

“В третия сет тя започна да получава крампи, а правилата са такива, че не може да извикаш лекар за нещо такова. И не можеш да лежиш на корта в продължение на пет минути. Но тя го направи, а след това супервайзърът дойде да види какво се случва, като каза, че е нужна почивка.

Беше явно, че има симпатии към нея. Кучова се завърна на корта и започна да сервира мощно и да се движи безпроблемно. Нямаше проблем от психологическа гледна точка, докато аз вече имах”, разказва Бичкова, която губи мача в три сета (7:5, 6:7 (1), 3:6).

На по-късен етап в същия ден двете отново се срещат, извън корта, съвсем случайно, като тогава ситуацията ескалира. Бичкова споделя, че вижда съперничката си, която е изключително щастлива и това сякаш ѝ идва в повече и тя ѝ скача на бой.

В крайна сметка действията ѝ са заснети от камера, като рускинята е категорична, че не се гордее със стореното, а след това се отказва от възможността да обжалва 18-месечното си наказание. Глобена и е с малко повече от $3000, като обосновава решението си да се откаже от обжалване с това, че вече е “уморена от тениса”. 

На 35-годишна възраст обаче искрата още е жива и тази седмица тя отново се върна на корта в Москва, където отстъп на №611 в света Анастасия Тихонова в турнир на ITF.