Беноа Пер премина доста граници дори по неговите стандарти на ексцентричност на корта, преди да напусне турнира в Буенос Айрес. Той се изправи срещу представителя на домакините Франсиско Серундоло, на 22 години и №137 в световната ранглиста. Французинът е №29 в нея и определено бе считан за фаворит преди двубоя, но... това е Пер - при него никога не се знае какво ще се случи.

Особено в главата му.

Мачът тръгна със сет за Беноа - 6:4, но във втория Серундоло проби първите две подавания на съперника и взе предимство. Въпреки това Пер играеше здраво и всеки гейм бе труден за аржентинеца. До момента, в който един негов сервис попадна върху линията - според съдията на стола Начо Форсадел (също аржентинец), но вън според самия французин.

Той се разгневи, крещеше, че топката е аут, а после се изплю върху мястото, където сочеше, че е паднал ударът.

Последва избухване на стола в първата почивка, крясъци, отново плюене по земята около него - очевидно демостративно. Когато получи предупреждение, Пер вече съвсем изперка. "Защо ме предупреждаваш, защото правя това ли - викаше към Форседал, след което се изплюваше отново. - Николас Жари го правеше постоянно вчера, но никой не го предупреди. Какво правиш?"

Тази част завърши 6:3 за аржентинеца.

Грозничкият спектакъл се поднови в третия сет, който вървеше изцяло за представителя на домакините и при 1:5 Пер сервираше да остане в играта. Но отново изригна, получи наказателна точка, след което изстреля мощен монолог с неособено цензурни изрази. И обвини съдията, че не говори английски език. Дойде и супервайзър, който спокойно изслуша тирадата на Беноа на английски с лесно уловим френски акцент. И пред него Пер се изплю десетина пъти, за да демонстрира за какво е наказан.

После се върна на корта, направи съвсем умишлено две двойни грешки и даде мача на съперника си, тръгвайки си бесен от мястото. Последният му начален удар даже бе изпълнен, докато момчето, подаващо топките, още тичаше по корта. Което е обидно и опасно едновременно. Съвсем заслужено малкото публика, допусната при рестриктивните мерки, освирка френският странник.

След победата си - 4:6, 6:3, 6:1 за статистиката, Серундоло нямаше дори сили да се зарадва, защото без никаква вина стана свидетел на цялото театро. Той ще играе в следващия кръг срещу Пабло Андухар.

Фаворит в турнира е друг представител на домакините - Диего Шварцман, номер девет в световната ранглиста.

На Пер не му стигна показаното на корта, а продължи с "шоуто" и след мача. Заплашен от сериозна глоба от организаторите, той публикува скрийншот в Туитър профила си от спечелените от него пари от наградни фондове в тениса - 8.5 милиона долара. С което ясно показа, че не му пука с колко ще го глобят.