Роджър Федерер няма да е сериозен фактор в битката за титли на големите турнири в тениса, когато се завърне догодина. Прогнозата дойде от Грег Руседски, бивш №4 в света, който е анализатор и коментатор от години.

Роденият в Канада 47-годишен експерт посочи своите аргументи по време на дискусия, която се разгоря между мачовете на Финалите на ATP в Лондон между коментаторите.

Руседски е категоричен, че следващата година ще мине под знака на доминация на Новак Джокович и Рафаел Надал, а ако някой я застраши, няма да е Маестрото.

Федерер не е играл от февруари след серия травми, а догодина през август ще навърши 40. Очаква се да се върне на корта в Австралия през януари.

"За мен неговото представяне догодина е под голям въпрос и ще съм изненадан, ако той е конкурент за големите трофеи - каза състезавалият се за Великобритания Грег. - Колко според вас му остава? Аз не виждам по-далеч от 2021-ва... Ще е на 40, а това в спорт като тениса с цялата му динамика и пътувания, с напрегнатите мачове... Твърде много е.

Може ли да спечели "Уимбълдън"? Едва ли, при наличието на Новак. Може ли да вземе Олимпиадата в Токио? Това ще е най-реалистичната цел, но ще му стигнат ли силите?

Проблемът при него е, че няма част от играта му, която той може да промени и пренастрои, без да пострада стилът му. А Роджър няма да иска да е друг тенисист, ще продължи по своя си начин. И това ще означава, че има сили за 3-4 големи турнира в годината. Не повече.

И като казвам - "големи", не се сещайте за Федерер от 2017-а, когато се завърна и бе в невероятна форма. Забравете за това. Той ще играе добре, ще има тук-там от неговите блестящи мачове и големи победи, но няма сили да атакува големите титли.

Докато Новак и Рафа са в разцвета на силите си.

Приоритет за Роджър е Олимпиадата, знам го отлично. Няма да ме учуди и, ако това е единствената причина изобщо да се върне на корта."