Елитният бивши аржентински тенисист Мариано Пуерта призна, че е дал лъжливи показания пред Спортния арбитражен съд, за да получи по-леко наказание след положителна допинг проба.

Ситуацията се е разиграла четири месеца след финала на "Ролан Гарос" през 2005-а, когато Пуерта загхуби от Рафаел Надал. След това даде положитела проба за етилефрин.

Това е второто му провинение, след като през 2003-а беше наказан за 9 месеца заради употреба на кленбутерол.

След втората положителна проба за забранена субстанция Пуерта е наказан за 8 години, които реално биха прекратили окончателно кариерата му. Той обаче признава, че е дал лъжливи показания, за да може да намалят санкцията на 2 години.

По онова време Пуерта твърди, че е пил от чашата на съпругата си, която тогава приема ефортил, за да се справи с менструалните болки.

"Тези показания бяха лъжа, но веществата, които откриха в пробите ми, не са ми донесли никакво предимство на корта. Държа това да е ясно. Не искам повече да ме смятат за измамник", твърди Пуерта.

"Не можехме да кажем нищо, защото хапчетата бяха купени, как да кажа... по не съвсем легален път. Адвокатите ми не сметнаха, че е добра идея да разказваме за това", добавя тенисистът, който признава, че е приемал етилефрин чрез хранителни добавки.