Китайските власти смятат решението на Женската тенис асоциация (WTA) да отмени провеждането на всички турнири в страната заради ситуацията с тенисистката Пън Шуей като "политизиращо спорта". Това каза говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин.

"Китайската страна винаги се е противопоставяла категорично на политизирането на спортните събития", добави той на брифинг, коментирайки решението на тенис централата.

WTA вчера обяви, че спира провеждането на турнири в Китай заради притеснителното положение на Пън Шуей.

На 2 ноември тенисистката публикува съобщение в социалната мрежа "Weibo", в което обвини виден китайски политик в сексуално посегателство. По-късно тази информация беше изтрита, но успя да се разпространи в интернет. Това привлече вниманието на международната общност, а Пън изчезна от публичното пространство, което породи опасения за безопасността й, изразени от външните министерства на Великобритания, Франция и САЩ, както и от WTA и от редица известни спортисти.

35-годишната китайска тенисистка не е обявила официално прекратяването на кариерата си, въпреки че не е играла от февруари миналия сезон.

Тя е бивша номер 1 в световната ранглиста на двойки, като има две титли от Големия шлем при женските дуети в тандем със Су-Вей Сие (Тайван) на "Уимбълдън" през 2013 година и на "Ролан Гарос" през 2014 година.