Двукратната шампионка от Шлема - Амели Моресмо, продължава войната си с женския тенис, макар в цялата си кариера да бе именно негова представителка.

Турнирният директор на "Ролан Гарос" си навлече гнева на почти всички тенисистки, когато открито заяви, че умишлено слага мъжки мачове в късната програма, защото просто са по-интересни.

Изказването даде повод за вълна от критики към Моресмо, включително и от редица феминистки организации, които нямат нищо общо със спорта и конкретно с тениса.

Французойката Моресмо обаче не се трогна, а сега дори предложи всички дами да играят във формат три от пет сета, ако искат да се доближат като възнаграждение до мъжете.

Това е теза, която от доста време се поддържа в тенис средите, когато някоя тенисистка, най-често Серина Уилямс, призоваваше за равно заплащане.

И Моресмо подкрепя тази теза, като очевидно докато е турнирен директор, тя няма никакво намерение да прави незаслужени отстъпки към дамите.

"Ако загубиш сет във формат 2 от 3 сета, възможностите за обрат са много по-малко. При по-дългия вариант обаче се подхожда по-спокойно, времето да поправиш играта си и да влезе в правилния ритъм е повече.

Още когато играех исках подобна промяна. Смятах, че в Шлема трябва да играем като мъжете. Със сигурност това щеше да улесни колежките ми и мен, да се справят със стреса и напрежението.

Не мисля, че в днешни дни ще е толкова трудно за дамите да се справят физически с подобни мачове, а психическото облекчение наистина ще е огромно.

За мен пътят е към тази реформа, а това е и начинът дамите да имат претенции за равно заплащане, защото на този етап те са напълно безпочвени.

Казвам това не от името на турнирен директор на "Ролан Гарос", а на тенис фен и бивш играч. Това е позицията ми в последните 20 години", заяви тя.