Рафаел Надал е крал на Ню Йорк и за 19-и път триумфира с титла от Големия шлем след епичен финал срещу руснака Даниил Медведев.

Резултатът бе 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 - цели 53 гейма на удоволовствие за всеки, който обича тази игра.

Битката продължи 4 часа и 50 минути, а в края трибуните бушуваха като уруганните ветрове на същото това Източно крайбрежие на Щатите.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ МАЧ>>>

Феновете пищяха, крещяха, аплодираха и се вълнуваха при всяка точка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Осъзнаваха, че такъв мач не се гледа всеки ден - грандиозен, паметен и достоен за филм. И ако в началото 90 процента от хората по трибуните на "Артър Аш" подкрепяха горещо Надал, в края аплаузите бяха поравно за двамата.

Такъв мач го заслужава, защото приносът им в него бе равен.

Рафа е само на една купа от Шлема до рекорда на Роджър Федерер, а след края лежа на корта с глава в ръце, сякаш невярващ през какво мина за този трофей.

Винаги непроницаемият и сякаш излят от восък Медведев изглеждаше за първи път разтърсен, седеше на стола и клатеше глава. След лудото лято с 4 поредни финала, той не успя да постигне първата си титла в Шлема.

Но какъв начин само да дебютираш на толкова висока сцена. И срещу какъв супершампион!

Надал взе първия сет след голяма битка и пробив при 6:5, за да взриви трибуните за първи път. В този момент публиката бе изцяло за испанеца, който сякаш пращеше от енергия.

Медведев се задъхваше в тези минути, изглежда умората от натрупаните мачове в последните два месеца го налягаше. Надал проби при 3:2 във втория сет, за да изстреля мощно "Вамос" към небесата, а после не даде никакъв шанс при своите подавания до края на частта - 6:3.

Тук някъде сценарият трябваше само да се допише с рутинно 3:0 за фаворита, особено след пробив на Рафа за 3:2 в третия сет. Но Медведев стана от стола като човек, който бе решен, че няма да си тръгне толкова бързо от корта. Рибрейк - 3:3, нов пробив при 6:5 и сет за руснака!

Откъде той намери сили, не е ясно. Надал в такава форма и настроение обикновено е непоклатим. Но Даниил не се даде, хвърли всичко и отново успя - 6:4 в четвъртия сет, победно вдигнати ръце от аутсайдера в мача и трибуни, по които феновете вече трудно се задържаха седнали на местата си - такава драма и екшън се разиграваше пред очите им!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

А как започна петата част!? Медведев е на косъм от пробив при 15-40 на подаването на Рафа, но испанецът не се даде.

Решаващият момент дойде пак в средата на сета, както ставаше и в предходните два - Надал проби за 3:2, затвърди и пое курс към титлата. Нов удар на подаването на Медведев и 5:2. Сигурна победа? Не - нова драма!

Руснакът събра сили и проби обратно, за да докара нещата до решаващ сервис гейм на Рафа при 5:4 за испанеца. И в него Даниил стигна до 30-40, бе близо до нов пробив и вероятно двамата щяха да останат на корта още дълго.

Но Надал, както подобава на един голям шампион, нанесе своя удар и реализира втория си мачбол - 6:4.

Четири часа и 50 минути. Само четири минути не стигнаха това да е най-дългият финал в историята на US Open. Но със сигурност бе е един от най-зрелищните, не само на този турнир. Мач, който остава в историята.

"Това е една от най-емоционалните вечери в кариерата ми, какъв луд мач!", клатеше глава шампионът.

Той, редом с Федерер и Джокович, не дава трона в тениса на никого. Тримата са спечелили вече 12 поредни турнира от Шлема.

Заплахите - както в случая Медведев, биват отбивани от тези невероятни шампиони.

Рафа вече има 19 титли. Още през януари в Австралия ще опита да се нареди рамо до рамо с Федерер (20). У дома пред телевизора по време на награждаването, със сигурност и Новак Джокович е гледал вече в посока "2020". Той има 16 титли от Шлема и също мечтае да е на върха на тази класация.

Това обаче бе нощта на Надал.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ МАЧ>>>

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos