Рафаел Надал се разплака след епичния финал на US Open, когато на големия екран на "Артър Аш" бяха показани всичките му титли от Големия шлем.

И няма как да е иначе. Рафа видя израстването си след поредния трофей - четвърти в Ню Йорк.

Успехът го оставя на крачка от изравняването на Роджър Федерер, за да може само допълнително хората да спорят кой е най-великият на всички времена.

И макар, че Рафа за пореден път припомни, че не гони рекорди, то на всички е ясно, че ще иска 20-ата повече от всичко.

За емоцията в края: "Последните три часа на мача бяха много напрегнати и изискващи както ментално, така и физически. В края видеото и публиката бяха фантастични. Това добави към супер специалния момент, който е незабравим. Даниил също спомогна за него. Начинът, по който се бори, е шампионски. Сигурен съм, че ще има още възможности."

Значението на трофея: "Всички тези мачове са специални, но когато е финал на Голям шлем е още по-специален. Начинът, по който играта стана много драматична, прави деня незабравим и част от историята на спорта. Много съм щастлив, защото този трофей значи много за мен. Чувствам невероятно лично удовлетворение заради начина, по който се справих с трудните моменти. Опитвам се да сдържам емоциите, но в края беше невъзможно след всичко, което се случи."

За бъдещето на Медведев: Той е все още на 23, но годината му беше впечатляваща. Има страхотно бъдеще пред себе си и разбира се, че може да спечели титла от Шлема, поне две. В този живот е невъзможно да предвидиш бъдещето, но кариерата му изглежда невероятна."

За страха от загубата: "Разбира се, когато имаш точка за пробив в началото на петия сет и загубиш следващите два гейма, значи, че си в опасност. Опитах се да бягам от тази мисъл и знаех, че ще имам нови възможности. Така се изправям срещу тези моменти. Изглеждаше, че контролирам всичко, но Даниил вдигна рязко нивото и нещата се промениха".

За рекорда на Федерер: "Винаги казвам едно и също. Искам да съм този с най-много титли в Шлема, но не мисля за това и не тренирам всеки ден за това, не играя тенис за това. Играя, защото обичам тениса. Спортът е много повече от Големия шлем, мисля и за всичко друго."

За възможността отново е да №1: "Не се състезавам заради това. Правя го по собствен начин. Ако мога да бъда №1, би било страхотно. Фантастично е да съм в тази битка. Опитвам се да съм конкурентоспособен. С моята възраст и цели не мога да изразходвам енергия, мислейки за първото място. Трябва да разсъждавам по друг начин. Целта ми е да играя възможно най-дълго на такова ниво."