Рафаел Надал прогнозира, че 2020-а година ще е "загубена за тениса" в интервю пред испанския в. "Ел Паис".

Най-титулуваният тенисист на страната в нейната история разкри, че не очаква нито един голям турнир да се изиграе до края на календарната година.

"Надявам се, че можем да се върнем към нормалност до края на 2020-а - каза Рафа в интервюто. - Всички искаме това, защото тенисът не е само професията ни, а и страстта ни. Но за съжаление, не мисля, че има изгледи да стане."

Рафа вече се е примирил, че целият сезон на клей, където обикновено той е неоспорим крал в играта, пропадна. Надеждата е поне за спасяване на "Ролан Гарос", но и тя остава минимална, тъй като всякакви спортни събития с публика във Франция са забранени до септември. А организатори и тенисисти засега са на мнение, че такъв турнир пред празни трибуни е напълно безсмислен.

"Настройвам се, че трябва да съм готов за 2021 г., като се надявам да бъркам в преценката си - призна Надал. - Всъщност, повече съм загрижен как ще изглеждам и в каква форма ще съм на Откритото първенство на Австралия в началото на идната година.

Турнирите тази година мисля, че можем да отпишем.

Нещата не са катастрофални в тениса, разбира се - катастрофа е силна дума и се отнася за загубата на човешки животи.

Но за нас това е една изгубена година. За мен това е разочароващо, защото вече не съм в първите години на кариерата си, а съм във възраст, в която всеки турнир и мач са важни."