За разлика от много свои колеги, Рафаел Надал се обяви против премахването на лайнсмените в тениса.

След подновяването на тенис сезона през септември, все повече турнири изпробваха вариант, при който вместо съдии, отговарящи за всяка линя, отсъжданията се взимаха от технология.

Такава е и ситуацията по време на финалите в Лондон, където "ястребово око" на живо се грижи за точността на отсъжданията.

Предполага се, че с тази система грешките по време на мач ще бъдат изчистени, като се очаква в близките години лайнсмените тотално да бъдат премахнати от тениса.

Решение, което Новак Джокович и доста играчи привестваха, но не на това мнение е Рафаел Надал.

Според Матадора тенисът със сигурност се нуждае от промяна, но не и в тази посока. Той смята, че лайнсмените са част от романтиката на играта, а и все пак във всеки спорт трябва да присъства и човешки фактор, макар понякога да води до грешки.

"Всеки има своето собствено мнение и не искам да създавам повод за спор. Аз предпочитам корта да е по традиционния начин, с лайнсмени, но видях какво каза Джокович на "Ролан Гарос". Той вярва, че не се нуждаем от лайнсмени. Не мисля, че едното мнение е по-добро от другото, всеки има своята визия за нашия спорт.

Лично аз предпочитам лайнсмените пред това, което имаме тук, но трябва да се адаптираме към условията, които този свят ни предлага.

Мисля, че в тениса имаме много място за еволюция, тъй като този спорт не се е променил много в последните 50 години в сравнение с други. Това е реалност, но в същото време не вярвам, че това е начинът да подобрим продукцията.

Много повече бих предпочел да видим корта с лайнсмени и съдия на стола - накрая можем да кажем, че съдията на стола не е необходим, ако тръгнем в тази посока. Имаме и видео анализ, питаш го, ако имаш съмнения, след това има часовник за времето между точките...Накрая може да има само двамата играчи на корта - възможно е по отношение на технологията. Но отново, лично аз искам да виждам съдиите, че има човешки фактор, това дава повече стойност и елегантност на спорта", сподели Надал.