Международната "Зала на славата" в тениса обяви своите избраници от "клас 2021", които ще бъде включени през настоящата година.

Акцентът на церемонията, планирана за 17 юли, ще бъде австралиецът Лейтън Хюит.

Двукратният шампион от Шлема категорично спечели вота на феновете, като също така бе избран от специалната комисия на Международната федерация, както и от спортни журналисти.

Хюит е най-младият №1 в историята на тениса, оглавявайки ранглистата на 20-годишна възраст през 2001-а.

Тогава той грабна титлата от US Open, а година по-късно успя да завоюва и трофея от "Уимбълдън". На този етап Хюит продължава да е последният шампион на Австралия, която е сред най-успешните нации в тениса.

"Да бъда включен редом до някои от най-големите имена е истинска чест. Не мога да повярвам, че хората, на които се възхищавах като млад всъщност са одобрили включването ми сред тях. Това е най-голямото признание за всичко, което съм постигнал", бе краткият му коментар.

В "Залата на слава" заедно с Хюит ще бъдат включени и "Оригиналните 9".

Снимка: Getty images

Това са дамите, които завинаги променят не само женския, но тениса като цяло с действията си през 1970-а.

Тогава Били Джийн Кинг, Джуди Далтън, Кристи Поджън, Пийчис Бартковиц, Рози Касалс, Джули Хелдман, Кери Рийд, Нанси Ричи и Валери Зигенфърс подписват договори на стойност от 1 долар и участват в свой самостоятелен турнир, в отговор на огромния дисбаланс между мъжкия и женския тенис по това време.

Цялата им инициатива води до огромен договор с компанията "Virginia Slims", което всъщност е началото и на женския профеисонален тур, днес познат като WTA.

В категория принос към тениса също така признание получи и легендарният треньор Денис ван дер Меер. Намибийският специалист се смята за един от хората, променили този спорт с иновативните си методи за тренировки, които днес прилагат почти всички състезатели.

Заради отлагането на миналогодишната церемония заради пандемията, през юли своите награди ще получат и призьорите от 2020-а. Това са Горан Иванишевич и Кончита Мартинес.